Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får Fantomen nytt kön?

KOMMENTAR

Annons

Har du sett nya ”Ghostbusters”? Inte. Men du har hört om de arga männen som sågat filmen i förväg för att kvinnor ersatt i huvudrollerna?

”Ghostbusters” har mötts av ljumt intresse. Själva filmen, alltså. Hetare i media har vreden som riktats mot de kvinnliga huvudpersonerna varit.

Tar Heloise över som Fantomen? Foto: Egmont

2016 sparar identitetspolitik åtskilliga dollar i marknadsföringskostnader. Provocera rätt grupp gnällspikar och intresset kring filmen blir ett självspelande piano.

Kanske är det anledningen till att Egmont nu flörtar med idén om att ersätta den 21:e Fantomen med en kvinna. Fantomens två arvingar, Kit och Heloise, går i tvekamp om vem som ska få ärva tronen. ”Hon har vuxit upp i djungeln och är minst lika tränad för uppgiften som sin bror, säger Fantomens redaktör Andreas Eriksson i ett pressmeddelande.

Och skänker därmed den gamla hjälten, som för en tynande tillvaro i offentligheten, en stunds medieexponering.

Ylandet kring ”Ghostbusters” har främst varit ett anglosaxiskt fenomen. När nu svenska Fantomen ger sig in i den identitetspolitiska hetluften är det upp till bevis: Är vi världens mest jämställda land? Eller har vi också dränkts i den testosteronstinna vreden?

Läs mer: Kristian Ekenberg om de alltför mörka superhjältarna

Mer läsning

Annons