Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett skuggspel kring ett hjärtbyte

Annons
Ett skuggspel kring ett hjärtbyte

Böcker

Torsten Ekbom

Staden med de elva portarna

Bonniers

Cirkapris: 193 kronor

Torsten Ekboms bok "Staden med de elva portarna" är ett suggestivt skuggspel kring ett kirurgiskt ingrepp, hans hjärta ska bytas mot ett annat. Röster, drömmar, surrealistisk arkeologi och kinesiska sagor förvandlas till drömlik grafitti. Bilderna vävs samman med korta sökordskommandon som kunde ha avlyssnats från rymdskeppet Aniaras cockpit och det skapar bokens näst intill kliniska struktur.

"Staden med de elva portarna" skildrar dessutom en slags spegelvänd aniarisk resa, en evighets flygtur som varar en timme, en oändlighet som tar form av ett människohjärta i mötet med tid och rum: "Du har fått ett bra hjärta. Du överförs nu till sävängarna." Det är kirurgens ord, när narkosen är borta och resan är över.

Ekboms bok kräver beläsenhet. Den alluderar till skärvor från avlägsna kulturer, egyptiska, assyriska och kinesiska. Kanske måste en dödsvandring sublimeras till att bli en guidad tur i det manliga dödandets salar, för att den ska kunna bli till litteratur.

En av de sällsamma skärvorna är den korta kinesiska sagan om hur usurpatorn Hu Wuangs trupper angriper kejsaren och dennes stad. Kejsaren sitter i sitt palatset, som ett nav i världsalltets mitt. Fiendetrupperna kommer, folket blir skräckslaget, men kejsaren försöker lugna de upprörda.

" - Vad ont kan väl Hu Wuangs fientliga trupper tillfoga mig? Jag är ju lika oåtkomlig och osårbar som stjärnorna i Stora och Lilla Tigern.

Orörlig som en staty med blicken mot zenit, förenad med den kosmiska mittaxeln, inväntade kejsaren lugnt Hu Wuangs ankomst. I den ställningen fann honom soldaterna när de trängde in i palatset.

Huvudet placerades på stadsporten."

Jan Wolf-Watz

Mer läsning

Annons