Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett omöjligt uppdrag

Annons
Ett omöjligt uppdrag

Böcker

Konst

Den svenska målarkonstens historia

Märta Holkers

Albert Bonniers Förlag

Cirkapris: 462 kronor

Den svenska målarkonstens historia är inget litet ämne och det nya praktverket med samma namn är således ingen liten bok.

Tvärtom har förlaget, Bonniers, satsat på högsta tänkbara kvalitet i detta verk där kulturjournalisten Märta Holkers fått uppdraget att lotsa läsaren från romanskt kalkmåleri till Marie-Louise Ekman och Lena Cronqvist.

Det överflödande bildmaterialet är utsökt reproducerat, klart mycket bättre än vad museerna själva brukar åstadkomma med sina vykort för 10 kronor/styck.

Märta Holkers skriver dessutom klart och lättbegripligt. Urvalet kan säkert diskuteras, det ligger i uppdragets natur, men såvitt jag kan se finns ingenting med som inte har rätt att vara med. Det är till exempel helt berättigat att över två sidor detaljanalysera Gustaf Cederströms Karl XII:s likfärd. Den skenbart realistiska tavlan har ingenting med verkligheten att göra - den döde kungen bars aldrig på detta vis från Halden till Stockholm - men tavlan har så stor betydelse för vår inre syn av historien att den måste få vara med i ett verk om den svenska målarkonstens historia.

Sigrid Hjerténs Berthe i röd hatt får vara inledningsbild till kapitlet "de många ismernas sekel: 1900-talet". Vackert så, för inte så länge sedan hade balansen mellan Isaac Gr¸newald och Sigrid Hjertén sett annorlunda ut i en konsthistorisk bok.

Många kända verk detaljanalyseras enligt modern metod. Först en stor bild på tavlan, därefter små utsnitt med många "lägg märke till". Omslagets öga som blickar mot betraktaren är detaljförstoring av Alexander Roslins Damen med slöjan. Kanske den svenska målarkonstens mest älskade målning. Naturligtvis tillhör den målningen de detaljanalyserade.

Det nämnda sista kapitlet om 1900-talet blottar en svaghet hos boken, en svaghet som följer med uppdraget att skildra hela den svenska målarkonstens historia. Det är ett mission impossible att på blott 50 sidor behandla modernismens genombrott och hela efterkrigstiden. Det blir rätt poänglöst med fem notisrader a´la Bonniers lilla uppslagsverk om Öywind Fahlström, exempelvis.

Lars Landström

Mer läsning

Annons