Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt svenskt Juloratorium

/
  • David Saulescos Juloratorium har urpremiär i Själevads kyrka på lördag 14 december.
  • David Saulesco är lärling hos Fredrik Högberg i Tingshuset. Han är dock redan utbildad på musikhögskola.

Sveriges nya juloratorium berättar om hur samtida människorna upplevde den nyfödda Jesus som ett hopp om befrielse och förändring. På lördag har David Saulescos Juloratorium urpremiär i Själevads kyrka.

Annons

– När jag för något år sedan fick tanken att jag ville skriva ett juloratorium hade jag tänkt mig ett musikstycke på 25-30 minuter, men det blev i stället så stort att det tagit upp all min tid under hösten, säger tonsättaren David Saulesco som är lärling hos tonsättaren Fredrik Högberg på Tingshuset Musik i Nyland.

En lärling siktar på att komma in på musikhögskolan. Men det gäller inte David Saulesco. Han är en helt unik lärling. Den förmodligen första lärling någonsin som redan är utbildad på musikhögskolan.

– Men jag har fått så mycket kreativ input av Fredrik Högberg och det har betytt mycket för mig.

David Saulesco gick tonsättarlinjen på Piteå musikhögskola för Jan Sandström. Precis som Fredrik Högberg. På utbildningen fick han höra mycket gott om Fredrik Högberg och Tingshuset Musik av tonsättaren Truls Nilsson, som hade varit lärling hos Fredrik Högberg. Han brydde sig inte om att det var helt bakvänt att vara lärling efter högskolan.

Fredrik Högberg stack också åt honom litteratur att läsa om Jesus i Bibelns tid och hur människorna levde på den tiden. Han läste på och gjorde research och det som skulle bli ett mindre verk med bibliska texter blev ett tio satser stort juloratorium med mycket egna texter.

Tonsättare brukar inte skriva texter själv, men det gäller inte David Saulesco. Han har skrivit över hälften av textmaterialet själv. De bibliska texterna kommer från Matteusevangeliet och Lukasevangeliet men även från Psaltaren, Klagovisorna och Höga Visan.

David Saulesco har skrivit en hel del musik redan, bland annat en del popmusik, där han skrivit både texten och musiken.

David Saulesco ser likheter mellan Jesus och Nelson Mandela. Jesus var en upprorsmakare, en uppviglare. Men han var också en fredsfurste. Nelson Mandela var vår tids fredsfurste.

David Saulesco betonar också i verket den stora kärlek som Josef kände för Maria.

– Plötsligt blev hon gravid och det var inte med Josef. Men Josef litade på sin kärlek till Maria, en jättevacker handling.

"Som en lilja bland tistlar är min älskade bland flickor" säger Josef. Texten kommer från Höga Visan.

"Maria gick rakryggad, tryggt förvissad om att Josef inte vek från hennes sida. Josef visade otvetydigt att han älskade och litade fullständigt på Maria, och att barnet de väntade var lika mycket hans som hennes" är en text av David Saulesco i verket.

David Saulesco är son till violinisten Mircea Saulesco som ledde den berömda Saulescokvartetten. Mircea Saulesco gick bort för några månader sedan nästan 87 år gammal.

David Saulescos Juloratorium uruppförs på lördag 14 december i Själevads kyrka. Helén Lundquist-Dahlén dirigerar. Håkan Dahlén spelar orgel. Örnsköldsviks Kammarkör sjunger och Själevads kammarensemble spelar. Solister är Siri Carbin Åhlund, mezzosopran, Per Lindström, tenor och Anders Falbe, baryton.

Verket framförs på onsdag 18 december i Härnösands Domkyrka med delvis andra sångare och musiker.Musiklinjen Kapellsberg och Sceniska sånglinjen och medlemmar ur Nordiska Kammarensemblen. Solister är Karin Härefelt, mezzosopran, Per Lindström, tenor och Martin Lissel, baryton.

Mer läsning

Annons