Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett epos och en urkälla

Annons
Ett epos och en urkälla

Böcker

Gilgamesheposet

Nytolkning av Lennart Warring och Taina Kantola

Natur och Kultur

Nästan för 4 000 år sedan, i det forna Mesopotamien, skrevs berättelsen om kung Gilgamesh i Uruk ner på lertavlor med kilskrift. Lennart Warring och Taina Kantola har haft ett hästjobb med sin nyöversättning, som bland annat bygger på de arkeologiska fynd som tillkommit sedan första (och enda) svenska versionen från 1945.

För bokstavstrogna bibelläsare kan historien om Gilgamesh vara en stötesten. Här finns klara förlagor till skapelseberättelsen och syndafloden.

I Gligamesheposet skapar gudarna ursprungsmänniskan Enkidu som först levde naken med djuren. Gudarna sände sedan glädjeflickan Shamhat som rätt och upp ner förförde honom och gjorde Enkidu medveten om att han var människa och gav honom kläder. Djuren vände då honom ryggen.

Ormen finns också med på ett hörn. Den tar ifrån Gilgamesh livets växt och han förlorar den eviga ungdomen.

Även till Koranen finns det paralleller. I Sura 18 finns berättelsen om Moses möte med den odödlige al-Kidhr. Forskare är överens om att den bygger på de mesopotamiska berättelserna om Atrahasis, som återkommer i en annan form i Gilgamesheposet.

Som litteratur är Gilgamesh oväntat späntsigt skriven. En korthuggen, rak prosa som med lite modern skolning skulle platsa i en kvällstidning. Det är spännande att följa Gilgamesh och hans förtrogne Enkidu på vägen till dödsriket, som kantas av gudarnas nycker.

Mycket är allmängiltigt i detta världens äldsta skönlitterära verk. Som det sägs om gudarna i tavla X:

"De instiftade livet och döden, men dödens dag meddelades inte."

Att nyutgivningen är en händelse visas bland annat av Gilgamesh-kvällen på Medelhavsmuseet idag med uppläsning, föredrag och musik.

Leif Åhman

Mer läsning

Annons