Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett dansverk om Härnösand

/
  • Koreografen Marcos Morau hade ett roligt första möte med Norrdans dansare på repetitionslokalen Fyren i Härnösand.
  • I det första mötet med Marcos Moraus kompani La Veronal får dansarna utföra rörelser som en första föraning av dansverket
  • En curlingrink byggs upp för dansföreställningen

Annons

– Vi försöker inte visa publiken vad som är Härnösand men Härnösand är en startpunkt, en idé, ett koncept, säger den spanske koreografen Marco Morau som låter sporten curling vara just en sådan startpunkt för ett dansverk.

Sporten curling finns inte i Spanien men Marco Morau fascinerades av den kroppsliga rörelse som finns i curling.

Marco Morau är fascinerad av den rörelse som finns i en idrott som till exempel rytmisk gymnastik.

Han sitter bredvid och tittar på när en medhjälpare arbetar med rörelser hos dansarna. Alltså inte rörelserna i dansverket, hur de ser ut får dansarna veta senare.

- "Ni kommer inte att förstå hur det här hänger ihop" sa jag till dansarna, skrattar Mira Helenius Martinsson, konstnärlig ledare för Norrdans, till kompaniets dansare.

– En dansare sa "oj, oj, det här öppnar verkligen dörrar", säger Mira Helenius Martinsson som fortsätter att visa sin speciella förmåga att få de största världsnamnen till Norrdans. Mats Ek och Ohad Naharin är två ikoner inom dansvärlden som båda har kommit till Norrdans i Härnösand och låtit Norrdans sätta upp deras dansverk. Ohad Naharin är världens kanske bäste koreograf. Han flög överraskande från Jerusalem till Härnösand (till Sundsvalls flygplats) strax före jul och var med på premiären av tre av hans dansverk.

Marco Morau är ett allt hetare namn i den internationella dansvärlden. Han har vunnit flera koreografipriset, han vann för någon månad sedan det stora produktionspriset "The Scapino Prize" på en stor internationell koreografitävling i Hannover. Marco Morau är inte en dansare som koreograferar. Han arbetar utifrån rörelsefilosofin "cova", som säger att rörelserna finns i kroppen, ta fram dem.

Hans kompani La Veronal i Barcelona är ett konstnärligt kompani med artister från dans, fotografi, film och litteratur. Han grundade kompaniet själv.

I källaren på Norrdans i Härnösand finns en bit av en curlingrink som kommer att fungera som en del av scenografin.

– Det är mer som en dialog mellan två människor med frågor om varför de lever i Härnösand, vad är Härnösand?

Dansverket är nummer sex i en svit med tio dansverk om länder och städer, en slags motsvarighet till polske regissören Kieslowskis Dekalog med tio långfilmer. Sienna, Ryssland, Island, Maryland och Schweiz är verken före Härnösand.

Verket "Härnösand" dansas på 8x7 meter, ett begränsat scenutrymme. Norrdans har uppdraget att turnera till mindre orter i Norrland, orter med mindre scener.

Härnösands Teater har Norrlands största och kanske bästa dansscen och det är bara några få större orter i Norrland som har någonting jämförbart. Som exempelvis Norrlandsoperan i Umeå, som Norrdans också samarbetar med i ett turnénätverk. Det var Norrdans som arrangerade Norrlandsoperans succéuppsättning "La Bohème" i Härnösand och Sundsvall i våras.

"Härnösand" ingår i danskvällen "Glesbygd" som har premiär på Härnösands Teater fredag 11 oktober. Kvällen innehåller även två dansverk av den prisbelönta israeliska duon Yossi Berg och Oded Graf.

"Glesbygd" dansas på Folkan i Örnsköldsvik den 22 oktober och på Hullsta Gård i Sollefteå den 24 oktober. "Glesbygd" dansas också i ett antal skolföreställningar i Norrland.

Mer läsning

Annons