Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En utskälld dialog

Annons
En utskälld dialog

Böcker

Lars Gustafsson

Jan Myrdal

Den onödiga samtiden

Manifest (i serien Manifests moderna klassiker)

Cirkapris: 55 kronorLars Gustafsson och Jan Myrdal saknar inte ovänner i den svenska kultur- och samhällsdebatten. När Den onödiga samtiden, med brevsamtal mellan dessa två, kom ut 1974 blev boken mycket riktigt strimlad av rätt många kritiker. Denna, en av de mest utskällda svenska böckerna genom tiderna, kommer nu i en ny pocketupplaga från Manifest.

"Jag tänkte ett tag ställa upp boken i min pekoralsamling. Jag ångrade mig. Den gick bus bas i värmepannan" skrev Sven Stolpe om boken. "Ett intellektuellt pekoral och ett mirakel av ofrivillig komik" skrev Sven Delblanc. Birger Norman var lite mer diplomatisk och konstaterade försynt "Det skadar inte med en sån här idésnurra i politiken".

Hur som helst blev boken mycket läst på sin tid och har med tiden fått något av kultstämpel. Liberalen Lars Gustafsson och marxisten Jan Myrdal invecklade sig i ett intellektuellt samtal som torde vara oöverträffat i sitt suveräna ointresse för eventuella läsares kunskapsnivåer.

Myrdal och Gustafsson hade och har förstås skilda synsätt men förenades ändå av en motvilja mot det svenska, läs socialdemokratiska, samhället. 1974 såg det ut som om regeringensmakten var socialdemokratisk för tid och evighet och varken Myrdal eller Gustafsson trivdes med sakernas tillstånd.

Det är inte svårt att läsa boken som Delblanc gjorde och se den som ett mirakel av ofrivillig komik. Men man kan också se Gustafsson och Myrdals brytande kring vad marxismen egentligen är och vad den möjligen går ut på som en skola där läraren må vara fnoskigt excentrisk men likafullt intressant att lyssna till.

I ett nyskrivet efterord försvarar sig Gustafsson och Myrdal mot kritiken i inte allför hovsamma ordalag. "Jag vill inte göra någon hemlighet av att det mesta som skrevs av kritiken om bokens första upplaga var skit. Pretentiös, okunnig, slafsig och till mycket stor del politiskt betingad smörja" skriver Lars Gustafsson som är nöjd idag med att han och Myrdal stod emot det "socialdemokratiska enpartisamhälle som var karakteristiskt för Palmeåren".

Lars Landström

Mer läsning

Annons