Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En uppföljare efter 35 år

Annons
En uppföljare efter 35 år

I Stockholm pågår just nu Bokprovning av barn och ungdomsutgivningen år 2001. Böckerna som gavs detta år har samlats in och ställs ut på Svenska Barnboksinstitutet.

På utställningen presenteras debutanterna. Bland annat Irma Hamrén från Sollefteå.

Irma Hamrén är inte att betrakta som vilken debutant som helst. Hon föddes 1921 i Eds socken. Sedan 40 år är hon konstnär. Hennes tomteutställning står permanent på Textilarkivet i Sollefteå och tomtarna har hon använt till bilderna i boken som heter Lille Mikaels besök i Tomtegrottan.

Förresten är hon inte heller något riktig debutant.

- Jag skrev en bok för 35 år sedan, säger Irma. Boken som kommit nu är en fortsättning.

Svenska Barnboksinstitutet måste ha missat Lille Mikael och tomtarna på Råberget som enligt rullorna på Kungliga biblioteket gavs ut 1966.

- Folk har tjatat så mycket på mig om att ge ut en fortsättning och nu blev det äntligen av, säger Irma.

Trasslet omkring den första boken fick henne att förlora lusten i många år.

Irma drömde om att få ta hand om barn. Hon ville öppna sitt hem för en storfamilj med tio föräldralösa pojkar och flickor och ta hand om dem. Bokens inkomster skulle finansiera det. Men förtjänsten från den första boken om Lille Mikael trollades bort innan Irma fick den i sin hand. Planerna på storfamiljen och drömmen om att få rå om och hjälpa så många behövande barn kunde aldrig realiseras.

- Jag blev så ledsen att jag höll på att sörja ihjäl mig, berättar Irma.

Som en tröst från ovan kom då lille Mikael till Irma. En liten pojke, som faktiskt hette Mikael, behövde en fosterfamilj.

- Det är så konstigt. Jag hade skrivit om lille Mikael tre år tidigare och nu kom han i verkliga livet till mig.

Mikael blev kvar hos Irma tills han växte upp.

- Jag älskar barn, förklarar Irma och tycker att de verkar ha det så hemskt nu för tiden.

Visserligen är de friare nu än förr, men så mycket har blivit sämre. De vuxnas arbetslöshet drabbar även barnen. Det finns knark och det materiella har blivit så betydelsefullt.

- När några barn har datorer för över 30.000 kronor hemma och besökande barn inte får peta på sakerna ens, så föds avundsjuka och ett klasshat, menar hon och fortsätter:

- Barnens hat kan utvecklas till kriminalitet och i förlängningen till krig. Dagens krig bottnar i klasshat.

Med sin nya bok vill Irma lära barnen de gamla lekarna som inte behöver kosta något, att spela kula, hoppa hage, spela fotboll och att fånga forell i bäcken.

- Barnen måste få lära sig respekt för naturen och att tänka på andra, menar hon.

Boken Lille Mikaels besök i tomtegrottan är utgiven av Textilarkivet. Den är skriven med stor text och är illustrerad med fotografier på tomtarna från utställningen och en livs levande familj.

Barnen på bilderna i boken är baksläkt med Irma, som hon uttrycker det. De heter Madelen och Fredrik Sundberg.

Denna gång tror Irma att det ska gå rätt till med betalningen, men egentligen bryr hon sig inte så mycket om det.

- Jag har ju inte skrivit boken för att tjäna pengar, säger hon. Utan för att vi måste börja med barnen om vi ska få en bättre värld.

Marianne FrickeFotnot: Irma Hamrén är mest känd för sina hemslöjdstomtar. På Textilarkivet Västernorrland i Sollefteå finns en ständig utställning med hennes textila hantverk.

Mer läsning

Annons