Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En träffsäker kvinnlig deckare

Annons
En träffsäker kvinnlig deckare

Deckarspalten

Sabine Deitmer

Dominanta Damer

Forum

Robert Crais

Dödens Ängel

Forum

Lee Child

Gisslan

B Wahlströms

Lynn Hightower Richters

Ögonvittnen

B Wahlströms

Kjell Eriksson

Stenkista

OrdfrontSabine Deitmer följer upp filmade Kalla kyssar med prisbelönta Dominanta damer. En bladvändare av första rang som jag rekommenderar.

Kriminalkommissarie Beate Stein är Dirty Harry i feminin tysk härtappning. Hon ackompanjeras av kommissarie Weber. De kallas till ett garage där en man hittas upphängd med pungen vackert ombunden med en rosett. Har en sado-masochists sexakt spårat ur eller är det mord? Mest misstänkt är fästmön som jobbar på bordellen intill. Hon såldes ovetande som födelsedagspresent till offrets alla arbetskamrater - samtidigt. En rak intrig med oväntat slut. En värld där den laglig sexindustrin och dubbelmoralen går hand i hand. Vilken är offret? Säljaren eller köparen? Är sexindustrin värt sitt mänskliga pris? Miljön skildras ovanligt inträngande och med varsam hand trots de kliniska beskrivningarna av de sexuella avvikelsernas aktiviteter.

Kanske Mankell har rätt i sitt påstående häromdagen i TV att förlagen pressar författarna till att skriva deckare, där finns läsarna, upplagorna och pengarna. Kjell Eriksson Stenkista är tredje romanen med Ann Lindell och håller inte föregångarnas höga standard. Ann Lindell är på scenen nästan hela tiden och spänningsfältet mellan Edvard och henne är borta och med den även Edvards proletära förnimmelse av jorden. Kjell Eriksson unika känsla och förmåga att beskriva arbetets glädje och helgd får ingen plats. Istället en dyster läsning som släckte min läslust halvvägs genom boken.

Dödens Ängel är en polisroman om bomber. Carol Starkey är f d bombtekniker och ärrad både fysiskt och psykiskt av explosionen som dödade hennes sambo. Carol håller sig flytande på alkohol, cigaretter och terapeuter när en av hennes kollegor sprängs i luften. Igen rör hon sig i samma cirklar som den ökände bombaren Mr Red. Hjälp får hon av FBI-kollegan med egna skäl att jaga bombaren. Men spåren är falska och Mr Red härsknar till när någon själ hans rykte. Han bestämmer sig för att göra något explosionsartat åt "stölden". Starkey och Mr Red leker katt och råtta på Internet där alla explosionfreaks möts. Finalen är en explosion. Crais har skapat levande karaktärer och en minnesvärd deckare i dagens Los Angeles. Han blev Edgarnominerad för deckaren L. A. Requiem.

En av förra årets mera hårdkokta deckare var Dollar av Lee Child. Med uppföljaren Gisslan trampar vi vidare i Jack Reachers fotspår. Av en slump blir han tillsammans med FBI-agenten Holly kidnappad av högerextrema nazister med eget träningsläger i vildmarken. Hennes far tillhör generalstaben och hon är gisslan medan nazisterna riktar in sina missiler mot sina inbillade fiender. Naturligtvis reder Reacher upp det hela med non-stop action av våld och övervåld. Bruce Willis är självskriven om boken filmas. En så spännande bok att först när man läst färdigt inser man att logiken haltar, tillfälligheterna är för många och så dum kan ingen ärkeskurk vara.

Ännu en uppföljare är Lynn Hightower Richters Ögonvittnen där vi möter Sonora Blair igen. Det är ingen "Vem gjorde det?" utan snarare "Hur ska vi få fast mördaren". Mördaren är åklagaren Caplan som några år tidigare mördade en kvinna i en toalett och nu blivit igenkänd. Vittnet mördas och kroppsdelarna sprids längs riksvägen. Sonora och hennes partner gör allt för att få fast honom. Psykopaten Caplan leker katt och råtta med poliserna och tror att han är odödlig. Vägen mot undergången fascinerar. Sonora är ett kvinnoporträtt av en inte alltför lyckad ensamstående mor som fastnar för fel karlar och i stort sett är lite för mycket intressant kvinna.

Lars-Åke Frykholm

Mer läsning

Annons