Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sann gycklare

/

Två gycklare i brons av Bror Marklund blir den nya konstnärliga utsmyckningen vid den nya estraden på torget i Örnsköldsvik.

Annons

Den store svenske skulptören Bror Marklund föddes i Husum. Hans sommarateljé från Funäsdalen testamenterade han till Örnsköldsviks kommun och den flyttades och placerades vid Örnsköldsviks museum och konsthall.

Örnsköldsviks kommun instiftade 1980 ett stipendium till hans minne.

Bror Marklund blev tidigt föräldralös. 1926 blev han ornamentbildhuggare i Stockholm och 1928 elev till Carl Milles och Nils Sjögren.

Han reste till Italien och Frankrike som stipendiat på 1930-talet. Modernismen hade kommit längre i Frankrike och Bror Marklund tog särskilt intryck av skulptörerna Ossip Zadkine och Henri Laurens. Det finns också spår i hans konst av Pablo Picasso och Henry Moore.

Hans konst har beskrivits som en slags erotisk primitivism. En ganska rå hednisk stil blandad med medeltida drag, och med brutalitet, uråldrighet och det monumentala som genomgående tema.

Bror Marklund blev en av sin samtids mest berömda svenska konstnärer.

"Att göra en vacker grunka, det blev aldrig av", sa han själv om sin konst.

Flera av hans främsta verk finns i Örnsköldsvik. "Sittande gosse" och "Gestalt i storm" utanför Örnsköldsviks museum.

"Sittande gosse" finns även utanför Norrköpings Museum och "Gestalt i storm" finns utanför Sveriges ambassad i Moskva och färjeterminalen i Trelleborg.

Han gjorde också scenografin till den uppsättning av August Strindberg som Alf Sjöberg gjorde på Dramaten. Hans modeller till "Mäster Olof" kan ses i Bror Marklunds ateljé vid Örnsköldsviks Museum.

Bror Marklund gjorde flera verk där gycklare ingick. Örnsköldsviks museum har två original i gips och hans änka gav kommunen tillstånd att gjuta av dem i brons.

På lördag invigs nya Estraden i Örnsköldsvik. Museiintendent Ulla Tellström berättar om hur det gick till när de två gycklarna av Bror Marklund i gips göts av i brons.

Det finns ganska många offentliga verk av Bror Marklund i Sverige. En skulpturgrupp i Värnamo, "Mor och barn" i Kanslihuset vid Mynttorget i Stockholm, hans bronsportar vid SE-bankens huvudkontor på Sergels Torg, "Thalia" i foajén till Malmö Stadsteater och hans flyktingmonument i Sibbarp i Malmö är några exempel.

Verket "Gycklarna" står på Årsta torg i Stockholm.

Mer läsning

Annons