Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En korv är inte så bara

Jag skulle bara köpa en korv. Eller bara och bara, förresten. Det är aldrig bara att köpa en korv med bröd.

Annons

Det är vid en korv med bröd som mycket tar sin början. Där det finns folk ska det också finnas tillgång till korv med bröd.

En kollega berättar att han varit på ett idrottsevenemang där de hade hamburgare och läsk – men inte korv och festis.

Hur tänkte de där?

Först kommer korv, sedan kommer hamburgare. Och efter festis kommer cola, fanta och sprite.

Det är inte säkert att ens den som säljer korv med bröd och festis gör rätt.

En varmkorv är inte alltid förtjänt av att kallas varmkorv. Jag minns att en stor idrottsförening en gång försökte sig på tricket att byta ut sin beprövade kvalitetskorv till en – förmodligen – lite billigare variant.

Gissa om det blev livat. Tack och lov gjorde klubben det enda rätta när den gjorde om och gjorde rätt.

En korvätare värd epitetet känner igen en kvalitetskorv så fort han sätter tänderna i den.

Hur många korvar man kan/bör ha på ett bröd? Svår fråga. Där måste det vara hungern som styr. Dubbla korvar behöver inte vara fel, men se upp för att det kan bli marigt att käka dem utan att det händer en olycka.

Och så till brödet. Jag har HÖRT att det finns de som väljer fullkornsbröd till slangen. Vad är det för stil? Jag vill här och nu slå ett blytungt slag för att det ska vara det där luftiga, tråkiga, vanliga brödet som bör sitta runt korven och bjuda ett stadigt grepp till en trygg korvätare.

Om vi så utgår från att korven och brödet är basen, då är senap, ketchup och Bostongurka de trevliga tillbehören.

Var och en väljer förstås vilket eller vilka av nämnda tillbehör som bör ges plats på den varma korven. Men det finns ett svar.

Det ska vara enbart senap. Vanlig senap – inte den där Johnnys eller den starka varianten. Vanlig senap. Tur och retur, och sedan tur och retur igen.

Korvförsäljarna kan ibland se lite roliga ut när de ska dit med fyra strängar senap, men det brukar alltid sluta lyckligt. En korvförsäljare värd epitetet vet mycket väl hur stor mängd senap det ska vara.

En korv som tyvärr är på väg att helt tappa fästet, har jag noterat, är korven utan någonting annat, som man sa. Inget bröd, inget tillbehör, ingenting annat än själva slangen.

En korv, bara.

Men, se, till och med här finns faror som ligger och lurar. Den som vill mumsa i sig korv utan bröd har givetvis extra stor hjälp av papperet som måste ligga runt korven och ge stöd för måltiden.

Ni vet vilket papper det handlar om. Tunt, nästan genomskinligt, fyrkantigt, prassligt.

Ett papper som inte duger till att torka någonting med.

Mer läsning

Annons