Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En komedi om klimakteriet

Annons
En komedi om klimakteriet

Säg Ensamma mamman och många svenskar småler. Cecilia Torudds tecknade serie blev en jättesuccé och nästan lika stor blev succén när Torudd för drygt tio år sedan ombads att skriva en rolig pjäs om klimakteriebesvär , fruktsamhet och andra "kvinnofrågor".

Kunde prästänkan så kan väl du har spelats av många ensembler i ett antal olika uppsättningar över hela Sverige. Nu sent omsider är det dags för Teater Västernorrlands version. Inte en dag för tidigt men heller inte för sent, menar regissören Karin Enberg.

- Det handlar ju om ett evigt problem och ett ämne som fortfarande är så märkligt tabubelagt, säger Karin Enberg.

- Det var inte många år sedan det äntligen kom en broschyr på Apoteket om klimakteriet, så nog har det smusslats alltid om detta tillstånd, säger skådespelaren Lena E Forslund som gör en av de tre rollerna i pjäsen.

Som de två andra väninnorna får publiken se Ingrid Wallin och Gisela Nilsson. Tre riktigt tunga och rutinerade namn i Teater Västernorrlands trupp som märkligt nog nästan aldrig spelat tillsammans.

Karin Enberg är frilansregissör sedan många år men har också arbetat som skådespelare. Under en period i slutet av 80-talet arbetade hon på Teater Västernorrland och förra året regissserade hon Shakespeare-avdelningen vid Holmgång.

Kunde prästänkan så kan väl du är en berättelse om tre väninnors vandring i de norska fjällen. En kvinna är den duktiga och glada Optimisten i sällskapet (Lena E Forslund), en kvinna är det-går-aldrig-Pessimist (Ingrid Wallin) och de två motpolerna balanseras med den lite yngre väninnan "som är som folk är mest" (Gisela Nilsson). Nu uppdagas det snart i pjäsen att samtliga tre har sina hemligheter. Både optimisten och pessimisten har fått rejäla klimakteriebesvär. Och den yngre väninnan har upptäckt att hon blivit 38 år och fortfarande saknar barn (och man att få barn med). Den biologiska klockan ställer till det för alla tre. Komedi med allvar i undertonen uppstår.

- Och komedi kräver tajming, rytm och samspel. Ingenting man åstadkommer utan vidare, säger Karin Enberg som ändå törs lova att publiken som ser Teater Västernorrlands uppsättning blir vansinnigt glad.

Lars Landström

Kunde prästänkan....i Ångermanland:

Pjäsen har premiär på Konserteatern i Sundsvall på torsdag 7 februari och sedan kommer den snabbt till Ångermanland.

13 februari Hampnäs Folkhögskola

14 februari Centrum i Ullånger

16-17 februari Härnösands Teater

24 februari Drömme

26 februari Församlingsgården i Sollefteå

Därefter fortsätter turnén hela april och en bit in i maj.

Mer läsning

Annons