Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En klassisk rövarhistoria

Annons
En klassisk rövarhistoria

Böcker

Ungdomsbok

Bo R Holmberg

Den siste rövaren

Rabén & Sjögren

Ca-pris: 132 kronor

Med Den siste rövaren avslutar Bo R Holmberg sin berättelse om rövarna i Skuleberget. I boken får vi veta hur och varför rövarna försvann från Skuleskogen och vi får veta hur det till slut gick för den unge pojken Per.

Författaren Bo R Holmberg, lärare i Örnsköldsvik och ursprungligen från Lo, har skrivit många uppskattade ungdomsböcker under åren men rövartrilogin har stått för en lite annorlunda fåra i Holmbergs skrivaråker. Förlaget kallar trilogin för barnböcker men några barnböcker är de definitivt inte. Snarare ungdomsböcker i den klassiska Skattkammarön-traditionen, med mord och blod och ondskefulla män.

Trilogin är förstås inspirerad av myterna om rövarna i Skuleskogen. Vi vet väl knappt om de verkligen existerat men i Bo R Holmbergs böcker finns de, och de är skrämmande tydliga.

Pojken Per fungerar som läsarens identifikationsobjekt. Känslan av hot och fara finns från första stund kring Per. Hans familj är "tattare" och illa sedda av bönderna i Vibyggerå (det heter inte så, författaren har gjort små ändringar av de flesta ortsnamn). Tiden är längesedan men skräcken för främlingen, speciellt den lite mörkhyade, var lika irrationell och dum, då som nu. Bönderna hatar också rövarna som från grottan i Skuleberget gör sina plundringsräder i byarna.

I den första boken, Pojken och rövarna, åstadkommer pojken ett hjältedåd och ser till att fem av rövarna omkommer. Bonden som bestämmer i samhället är en hjärtlös man och Per och hans familj blir ändå inte upptagen i gemenskapen. I den andra boken, Rövarnas hämnd, dyker några av de överlevande rövarna upp igen och sätter på nytt skräck i Per. Men den här gången behöver han inte frukta rövarna, inte Burg och Derv i alla fall.

I Den siste rövaren har Per blivit en del i det kraftigt decimerade rövarbandet.

Mer än så skall väl inte sägas om handlingen eftersom böckerna förtjänas att läsas i tur och ordning. Förmodlingen lär de väl samlas i en enda bok i en framtida ny upplaga.

Bo R Holmberg har nog roat sig själv ganska mycket när han skrev böckerna. Visst finns ett antirasistiskt budskap men framför allt engagerar de med gammaldags, hederlig spänning i bästa Skattkammarön-tradition.

Bo R Holmberg är också aktuell som filmmanusförfattare. En trilogi med filmer på hans manus hade premiär för en tid sedan hos Film i Västernorrland i Sundsvall. Filmerna En ovanlig dag, Alla Helgons dag och Vredens dag har dock ingenting med rövartrilogin att göra utan utspelar sig i modern tid. Den tredje delen, Vredens dag, filmades på beställning från SVT.

I höst kommer Bo R Holmberg med en kriminalroman för vuxna.

Lars Landström

Mer läsning

Annons