Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En klassiker i Noréns tappning

Annons
En klassiker i Noréns tappning

Anton Tjechovs Måsen handlar om elva personer på den ryska landsbygden vid det förra sekelskiftet.

Elva personer som alla älskar fel person. Älskar den de inte kan få och blir älskade av någon som de inte har så starka känslor för.

Det är en pjäs om kärlek, förälskelse och övergivenhet.

Måsen är skriven som en komedi och mycket av det väsentliga skymtar förbi, som i förbifarten. Liksom i alla Tjechovs pjäser har människorna ont om tid. Tåget ska gå om tjugo minuter, hästarna väntar vid porten, det gäller att fatta snabba beslut.

Det är en rolig och lätt pjäs med ett tragiskt slut. I Riksteaterns uppsättning av Måsen som gästar Sollefteå på fredag och Härnösand på lördag har vår i dag kanske störste dramatiker Lars Norén gjort sin tolkning av den drygt hundraåriga klassikern. Norén har med hjälp av skådespelarna i uppsättningen försökt fånga upp det levande i Tjechovs språk och flyttat in den i vår tid med ett kroppsspråk från idag.

Handlingen är flyttad till nutid och med lätt och längtansfull ton berättas historien så människor ska känna igen sig i sin samtid.

Pjäsen är till formen enkel och avskalad med en scenografi gjord av Caharles Koroly som även tidigare jobbat ihop med Norén.

Ensemblen består av både välkända och nya ansikten. På scen ser vi Michailis Koutsogiannakis från tv-serien och filmen Det nya landet, Björn Bengtsson och Åsa Persson som båda var med i Fru Marianne på SVT, Svein Tindberg från Nationalteatret i Oslo, Per Burell och Sölve Dogertz som båda var med i Noréns Skuggpojkarna, Eva Millberg från Dalateatern, Chatarina Larsson från Skånska Teatern och Dramaten, Bengt CW Carlsson och Maria Heiskanen som tidigare medverkat i Unga Riks samt Vineta Lyxell från Riksteaterns Tyst Teater-ensemble.

Föreställningen som ges på Hullsta gård respektive Härnösands Teater erbjuder en spännande och annorlunda uppsättning och tolkning av den ryska klassikern i modern tappning.

Mer läsning

Annons