Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hyllning till gröna fingrar

Annons
En hyllning till gröna fingrar

Utställning

Gröna fingrar

Länsmuseet Västernorrland.Stick handen i jorden, hör vattnet porla, följ förvandlingen från frö till planta, känn olika växters doft, se kretsloppet i komposten.

Så presenterar Riksutställningar och Riksförbundet Svensk Trädgård sin vandringsutställning Gröna fingrar, som nu kommit till Härnösand och Länsmuseet Västernorrland.

Inte mycket ligger så i tiden som trädgårdsarbete, som hobby och fritidssysselsättning, och det är inte heller så illa tänkt att öppna en trädgårdsutställning i Norrland i snöiga januari.

- Det är nu vi är på gång, frökatalogerna kom redan i jultid, säger Lena Söderström som är ordförande i Härnösands Trädgårdsodlarförening som är med som en lokal samarbetspartner kring utställningen.

Däremot beklagar hon att sanden inte fått större uttrymme i utställningen Gröna fingrar. Sanden? Jo, som många trädgårdsmänniskor i Norrland vet ger odling i sand möjlighet till framgång trots att zonkartan säger annorlunda. Trädgårdsexperten och författaren Nils Åkerstedt i Kovland (se artikel om hans nya bok) blev länge nonchalerad för sina revolutionerande tankar om odling i sand.

- Han har varit ensam men nu har det ändrat sig och till och med SLU, Statens lantbruksuniversitet, odlar nu i sand, berättar Lena Söderström som betraktar zonkartan som en fingervisning snarare än en absolut sanning.

Det går att lyckas bra med många växter om man ordnar gynnsamma lägen i sin egen trädgård.

- Och när det gäller till exempel perenner är det snarare så att det är lättare att få perenner att överleva i Norrland. Norrland är ingen nackdel, som man vill få oss att tro, säger Annbrith Åberg från Härnösands Trädgårdsodlareförening.

Måna Nilsson från Länsmuseet Västernorrland är förstås nöjd om utställningen ger upphov till diskussioner och debatt. Hon är också imponerad av att utställningen faktiskt är den första som är helt återvinningsbar. En grön utställning på fler än ett sätt.

- Tyvärr fungerade det inte i längden med frystorkade växter, de blev torra och föll sönder, och nu är dom alltså konstgjorda.

En del av utställningen är också helt lokal. Länets egen stjärnflorist Gabriella Kjellberg, lärare på Nordviks floristutbildning, har tidigare bland annat gjort dekorationer på Stockholms slott och nu får hon fylla en hel vägg med växtarrangemang.

- Rena, enkla växter. Svärmorstunga, som kastades på soptippen för inte så länge sedan men nu blivit supertrendiga. Garderobsblomma, det hörs på namnet hur tålig den är. Våreld för färgernas skull.

Den kände trädgårdsmästaren Lars Krantz, mannen bakom Rosendals trädgård, kommer till vernissagen och håller föreläsning under rubriken Trädgården som livets trädgård. Annbrith Åberg kommer att hålla i verksamhet för barn under utställningstiden, tisdagar till torsdag, och fler lokala arrangemang kan väntas.

Lars Landström

Mer läsning

Annons