Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En gigant i dansvärlden till Norrdans

/
  • Norrdans dansar fyra verk av Ohad Naharin i kväll på Härnösands Teater. Stacey Aung och Anna Jirmanova repeterar ett duoverk.
  • – Svensk dans har en speciell del av mitt hjärta, säger Ohad Naharin om att Norrdans får dansa några av hans verk.
  • Engelske dansaren Toby Fitzgibbons är ny dansar i Norrdans.
  • Ohad Naharin är en av världens främsta koreografer. I går kommunicerade han med Anna Jirmanova och Stacey Aung och de andra dansarna i Norrdans.

Han kom till Härnösand sent i går kväll från Israel. Men det märks inte alls när världens kanske bäste koreograf Ohad Naharin visar rörelser för Norrdans dansare. Han ser tvärtom mycket utvilad och engagerad ut.

Annons

– Svenska dansare har en speciell del av mitt hjärta, en av mina bästa vänner bor i Stockholm, och dansen är alltid viktig i Sverige, säger Ohad Naharin som flög från Israel i till Härnösand i onsdags för att vara med på Norrdans premiär i kväll fredag av "Two duos, two trios".

– Det är inte så jobbigt att få komma som gästkoreograf och inte behöva ha det vanliga ansvaret för kompaniet.

Ohad Naharin blev konstnärlig ledare för Batsheva Dance Company i Israel 1990 och sedan dess skapar han bara sina nya koreografier till det kompaniet. Ett antal stora danskompanier i världen har efterhand fått sätta upp verk av Ohad Naharin. Det enda svenska kompaniet som satt upp dansverk av Ohad Naharin är Cullberg-baletten.

Det hade också stor betydelse att Norrdans fick sätta upp ett verk som Mats Ek skapade för Cullberg-baletten. Mats Ek är ett mycket stort namn i dansvärlden.

– Det är otroligt stort att ha Ohad Naharin här. Dansare säger att det är "a life time experience" att få möta Ohad Naharin, säger Mira Helenius Martinsson, konstnärlig ledare för Norrdans.

Att få Ohad Naharin till Härnösand är ungefär som att få Bruce Springsteen till Härnösand för att ange nivån. Ohad Naharin är en gigant i dansvärlden. Ljusdesignern Avi Yona Bueno, "Bambi" kallad, har också jobbat med många stora artister, från Louis Armstrong till Pink Floyd och för ett flertal teater-och operahus världen över. Men han jobbar bara med en enda danskoreograf, Ohad Naharin.

Yoshima Inao var medlem i Batsheva Dance Company i många år och gör instuderingar av Ohad Naharins koreografier över hela världen.

Han har jobbat med Norrdans åtta dansare i tre veckor. Ohad Naharin har utvecklat en egen dansfilosofi och ett rörelsespråk som kallas Gaga och som bygger på medvetenheten om den egna kroppen och upplevelsen av njutningen i rörelsen.

Han är också berömd för sitt sätt att kommunicera med dansarna. Han ser dem i ögonen och har en mycket speciell personlig närvaro. Det var en upplevelse i går att se Ohad Naharin kommunicera med dansarna.

– Vilken början, jag har bara varit en månad på Norrdans och dansat Ohad Naharin i tre veckor, konstaterar Norrdans nya dansare, engelsmannen Toby Fitzgibbons.

"Two duos, two trios" är tre verk från 90-talet som Ohad Naharin valt ut till Norrdans samt verket "Bolero" från 2008.

Norrdans kommer att turnera i vår med uppsättningen men verket har premiär redan i kväll på Härnösands Teater.

Mer läsning

Annons