Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dejt med John F Kennedy

Författare behöver inte vare de bästa läsarna. Det skulle jag fråga John F Kennedy om fick åka tidsmaskin och jag skulle tacka ja till en dejt. Det är några synpunkter från veckans panel på Kulturtorget.

Annons

Augustpriset (som delas ut på måndag) har bara en författare i sina jurygrupper. Är lärare, bibliotekarier, kritiker, lektorer bättre på att läsa än författare?

Marcus Melinder, nyhetschef

De borde vara fler är min spontana reaktion. Jag skulle inte säga att författare är bättre på att läsa, men nog kan de ha en något större förståelse för skrivandets våndor och umbäranden. Därmed inte sagt att även andra delar av "det läsande folket" också fyller en viktig funktion när litteraturen ska bedömas.

Katarina Östholm, reporter

Goda läsare är mer vanliga än goda skrivare; jag tror inte att man kan dra några likhetstecken mellan de båda kategorierna. Ett öga utanför skrivarprofessionen kan läsa nog så skarpt och ofta se mer än vad författaren själv avsett eller insett.

Karin Bergström, reporter

Jag tror egentligen inte att någon är bättre på att läsa än någon annan. Det gäller väl att ha bredd i juryn. En jury med bara författare vore i alla fall inte bra. Det skulle bli för ensidigt.

Vad skulle du fråga John F Kennedy om du fick åka tidsmaskin tillbaka? Han mördades för 50 år sedan.

Marcus Melinder, nyhetschef

Varför beslutade du att ni skulle färdas i en öppen bil? Det var förvisso vackert väder, men du var ju trots allt världens mäktigaste man och inte helt okontroversiell.

Katarina Östholm, reporter

Om jag fick ge honom en skottsäker hjälm att ha på sig under den ödesdigra bilfärden. Vips har jag ändrat världshistorien – eller inte, eftersom jag redan rest tillbaka i tiden och erbjudit honom hjälmen och han uppenbarligen tackade nej...

Karin Bergström, reporter

Jag skulle fråga om han ville gå på dejt med mig. Det vore utan tvekan intressant. Om han sa ja då, vill säga. Annars skulle jag ju verkligen ha slösat bort den enda fråga jag fick lov att ställa.

Benjamin Brittens - i dag är det 100 år sedan han föddes - främsta opera handlar om en fiskare som mobbas och förföljs (Peter Grimes). Tidlöst ämne?

Marcus Melinder, nyhetschef

Ja, det är det. Just historierna om de missförstådda och avvikande kommer alltid att vara ämnen för kulturens karaktärsbeskrivningar. Det måste skava för att ljuv musik ska uppstå. Den älskade och omhuldade skapar sällan någon dramaturgisk kittling.

Katarina Östholm, reporter

Att vara en del i flocken och av sammanhanget är en av människodjurets starkaste drifter. Med skräckblandad förtjusning lyssnar vi på berättelser där vi kan förfasa oss över pöbelns kollektiva grymhet. Sedan går vi ut och leker internetinkvisitorer allihop.

Karin Bergström, reporter

Ja, det tror jag. Utanförskap, missförstådda individer, känslan av samhörighet kontra känslan av att inte få vara med, starka personligheter och sådana som tror på sig själva och tar strid för sin sak kommer alltid att vara aktuellt. Och skapa intresse.

Mer läsning

Annons