Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En biskopsdotter från Säbrå blir bok

Annons
En biskopsdotter från Säbrå blir bok

En biskopsdotter från Säbrå står i centrum när hembygds- och folklivsforskaren Margareta Grafström i Härnösand äntligen publicerar sig helt på egen hand i boktryck.

Margareta Grafström har många egenillustrerade skrifter bakom sig. Ingen har väl dokumenterat så mycket forskning om Ångermanland i allmänhet och Säbrå i synnerhet som hon. Men med Inga Lisa Kiörning - biskopsdottern som inte ville gifta sig, som kommer ut med stöd av Johan Nordlander-sällskapet, har hon fått fördjupa sig i ett ämne och kunnat teckna en bild av en hel epok.

Margareta Grafström är en driven arkivforskare men med Inga Lisa Kiörning skaffade hon sig en riktig utmaning. Säbråbiskopen Olof Kiörnings dotter är ett exempel på hur kvinnans marginaliserade plats i 1700-talets Sverige. Samtida kvinnor som Kajsa Warg och Anna Maria Lenngren är några undantag som bekräftar regeln.

- Det fanns inte ens någon bild av henne. Men nu har jag hittat bilden.

Den uppspårade bilden på Inga Lisa Kiörning ett exempel på Margareta Grafströms detektivarbete. Via lusläsningar av bouppteckningar i den adliga släkten Tersmeden, som hade viss anknytning, fann hon att det skulle finnas en målning av Inga Lisa Kiörning. Men vart? Så småningom hamnade hon hos ett äldre par på Lidingö som hade en stor porträttsamling och däribland en mycket vacker oljemålning av flickan från Säbrå. Troligen målat av Lorenz Pach d y.

Säbrå var så kallat prebende för Härnösands stifts superintendenter, biskopar, mellan 1647 och 1888. Biskoparna bodde i prästgården och det var i Säbrå Inga Lisa Kiörning växte upp. Och det var i Säbrå kyrka hon tvingades gifta sig. Just tvingades, hon skrek "nej" tre gånger under ceremonin och ville inte alls gifta sig med Pehr Niclas Christiernin.

Äktenskapet blev också allt annat än lyckligt - "de hatade varandra" - och Margareta Grafström har hittat en del illustrativa exempel.

- Det berättas att de började varje morgon med att räcka ut tungan åt varandra, skrattar Margareta.

Mer ska inte sägas om boken förrän den finns i tryck och det bör ske före jul. Egentligen skulle den ha varit ute redan nu men inbindningen har försenats.

Lars Landström

Mer läsning

Annons