Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En alldeles särskild dag

Annons
En alldeles särskild dag

- för nordingråungdomar som spelar teater med Riksteatern

För fem ungdomar från Järnsta teaterförening kommer den här veckan vara alldeles speciell. Med lite skräckblandad förtjusning ser de fram emot lördagen då de ska de visa upp sina talanger på samma scen som Tomas Bolme och Kim Anderzon.

- Vi ska agera barn i en familj och medverkar i första och sista scenen, säger Mika Gardelin, som tillsammans med Nilas Kronlid, Linus Johansson, Tobias Nordmark och Minna Gardelin i lördags finslipade agerandet och intensivövade sina repliker i Ettore Scolas "En alldeles särskild dag".

Riksteaterns och Scalateaterns senaste satsning på den nationella scenen har den här gången ett annorlunda inslag då man satsar på interaktivitet och lokalt deltagande. Ett tjugotal barn- och ungdomsteatergrupper har kontrakterats och kommer med sin medverkan att bidra till föreställningens helhet.

Vid premiären på fredag i Östersund medverkar ungdomar från Jämtland. Vid de tre föreställningarna i Ådalen är det ungdomsteatergruppen inom Järnsta kulturförening i Nordingrå som uppträder.

Ledaren Kina Lindholm blev redan i somras tillfrågad om inte det fanns några ungdomar i hennes grupp som var intresserade av att medverka i en lite större uppsättning.

- Efter en rundfrågning hade jag fem namn och kunde svara ja på erbjudandet. Nu fick vi dock byta ut två av de ursprungliga eftersom det visade sig att killarna måste klippa håret väldigt kort och det ville de inte.

Åldersspannet i den lilla teatergruppen är relativt stort, men det är samtidigt ett måste eftersom de spelar syskon. Minna Gardelin är yngst med sina 10 år och gymnasisten Tobias Nordmark toppar åldersligan med 16 år.

- Vi har börjat träna efter jul och har haft fyra övningar. Sedan har vi tränat lite hemma, fast inte så mycket, berättar Nilas Kronlid.

Något som ungdomarna upplever som är svårt är att de vuxnas roller inte finns med på scenen utan Kina måste läsa de replikerna och sedan agerar de mot "spökfigurer".

Vid den sista övningen i lördags fanns även föreställningens regissör Judith Hollander på plats.

- Eftersom barnen endast hinner med ett samrep med de övriga skådespelarna åker jag runt och ger olika direktiv och tips. Dessutom får alla grupper en videokassett från övningarna i Stockholm.

På lördag får dock Järnstaungdomarna känna av den verkliga hetluften när de genomför den första föreställningen i Sollefteå. Dagen därpå är det dags för Kramforspubliken att underhållas medan Härnösand får vänta till den 12 mars.

ann-cathrin granbäck

Mer läsning

Annons