Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil i Lönneberga är evigt ung

/
  • Emil i Lönneberga fyller 50 år i år. Björn Bergs tavlor om Emil i Lönneberga var utställda på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm under hösten. Bland annat den här tavlan.
  • Emil täljer. Träskulpturen är gjord av Björn Berg som gjorde alla illustrationer till Emil i Lönneberga.
  • Den nya
  • Utanför Junibacken i Stockholm sitter Astrid Lindgren i en stol. Stayn är gjord i brons av konstnären Hertha Hillfon

Den 23 maj, 2013, fyllde han 50 år, men ändå blir han aldrig äldre än 6 år. Det var 1963 som Astrid Lindgrens första bok om Emil kom ut. Emil i Lönneberga blev en av Sveriges mest populära barnbokskaraktärer.

Annons

Böckerna om Emil i Lönneberga har sålts i 30 miljoner exemplar och översatts till 52 språk.

I generationer har Emil roat barn och deras familjer, både i bokform och på bio. Emil kom att bli den av Astrid Lindgrens figurer som stod henne närmast, inte bara för att hon tyckte om den lille illbattingen, utan hon var väl förtrogen med människorna och miljöerna, med slitet och släpet på ett småländskt jordbruk i början av förra seklet.

Astrid hämtade inspiration till Emil från sin pappa Samuel Augusts barndom och från sin bror Gunnar. I böckerna om Emil har Astrid Lindgren också hämtat många tankar från sin egen barndom. Det sägs att Astrid fick idén till Emil när hon skulle trösta sitt barnbarn Karl-Johan och för att få honom att sluta skrika började hon berätta om Emil.

Trots att berättelserna om Emil i Lönneberga utspelar sig i en svunnen tid är de ändå tidlösa. Personligheterna har sina motsvarigheter i det moderna samhället och de grundläggande tankarna om familj, kärlek och vänskap är lika aktuella i dag som under Emils tid.

Berättelserna om Emil i Lönneberga har blivit mycket omtyckta. Detta gäller även böckernas illustrationer, signerade Björn Berg. Redan 1952 började han som tidningstecknare på Dagens Nyheter. Samarbetet med Astrid Lindgren började med att Astrid såg en teckning som Björn hade gjort och tyckte att pojken på bilden såg ut som en Emil. Hon ringde Björn och frågade om han ville illustrera hennes Emil bok. Deras samarbete skulle pågå i mer än tre decennier. Sista Emilboken utkom 1996.

Under jubileumsåret har en rad aktiviteter ägt rum, bland annat har Björn Bergs Emil tavlor ställts ut på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. Bokförlaget Raben & Sjögren har gett ut Stora Emilboken.

På juldagen kommer SF att släppa en ny biofilm om Emil i Lönneberga och det blir också jullovsteater för hela familjen om Emil i Lönneberga på Intiman i Stockholm.

Seved Johansson

Mer läsning

Annons