Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Du blir stark när du förlåter"

Annons
"Du blir stark när du förlåter"

Graham Tainton är legendarisk dansare och koreograf i Sverige men frågan är om han gjort någonting som känts så viktigt och angeläget som rollen som biskop Desmond Tutu i Unga Riks Sanningens Pris.

Sanning och försoning är temat för årets 5 i 12-manifestation och Sanningens Pris handlar om just detta. Tack vare den i världshistorien helt unika Sannings- och försoningskommissionen kunde Sydafrikas folk förlåta och gå vidare.

I går kom Graham Tainton till Härnösand för att berätta om sin roll i Sanningens Pris - pjäsen spelas i Kramfors den 28 november och i Härnösand den 29 november - och hur han ser på hela försoningsprocessen i Sydafrika.

- Att inte ta hämnd för det förtryck vi gått igenom, att förlåta...du känner dig stark när du förlåter och då kan du gå vidare, säger Graham Tainton som är född och uppvuxen i Sydafrika. Han kom till Sverige 1959 som flykting men kände då redan Desmond Tutu, han var familjens präst, och även Nelson Mandela.

En gång i ungdomen åtalades han för misshandel av en vit polisman. Polismannen hade gått fram bryskt mot den unge studenten Graham och tafsat på hans flickvän. Graham Tainton var boxare, liksom för övrigt Mandela, och klådde upp polismannen trots att denne var mycket större. Sedan tog polismannen hämnd i cellen när kollegorna kunde hålla fast. Det blev rättegång och Nelson Mandela trädde in som försvarsadvokat. "Har du fått stryk av den där lille killen?" frågade Mandela polismannen som naturligtvis talade om att det var han som gett den lille killen stryk.

- No more questions (inga fler frågor) sa Mandela och så blev jag frikänd direkt, skrattar Graham Tainton.

Han är övertygad om att försoningsprocessen kan vara en modell för hela världen. I Afghanistan, i Palestina. Överallt där hatet och motsättningarna härskar är försoning inte bara möjlig utan också den möjligen enda vägen.

- Så länge jag känner mig som ett offer kan jag inte komma vidare, säger Stig Wallin, 5 i 12-rörelsens grundare.

- Visst, en Nelson Mandela och en Desmond Tutu växer inte på träd men vi kan inte sitta stilla och vänta på dem.

I torsdags kom företrädare för Fredens By till Härnösand. Där lever judar och palestinier fredligt sida vid sida. "Fredsmänniskan odlas".

Försoningstemat går igen i hela årets 5 i 12-arrangemang.

ï Direkt efter föreställningarna av Sanningens Pris i Kramfors och Härnösand anordnar den ideella och partipolitiskt obundna föreningen Ordfront i Västernorrland "filosoficafé" där publiken får diskutera försoning och förlåtelse.

ï Fotografen Donald Boström kommer till Sambiblioteket den 22 november och berättar om sin uppmärksammade bok Inshalla, om Palestinakonflikten.

Det blir också ett teatercafé 5 i 12-dagen, liksom ett ungdomsarrangemang på Brännaborg som nystartade Projekt Lust arrangerar och slutligen en julkonsert i Härnösands Domkyrka med Arja Saijonmaa och Göran Fristorp.

Lars Landström

Mer läsning

Annons