Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragspelskungarna hyllas – musikfestival arrangeras i hjärtat av Ångermanland

/
  • Åke Edlund, Håkan Tjärnberg, Jörgen Sundeqvist och Bertil Sjölander ser fram mot musikfestivalen.

Nu ska Ådalens dragspelskungar hyllas i hjärtat av Ångermanland. Musikfestivalen "Vid dragspelsälven" i slutet av juli äger rum i natursköna Klockestrand, den trakt där legendariska dragspelare som bröderna Grönstedt, Hans-Erik Nääs och Andrew Walter hörde hemma.

Annons

1930-talet och tiden där omkring var en guldålder för dragspelet i allmänhet och Ådalens dragspelare i synnerhet. Många av de mest framstående dragspelarna, som vann både svenska och nordiska dragspelstävlingar och var omåttligt populära, hade postadress Sandöverken.

Hans-Erik Nääs kom från Gålån, Kalle Grönstedt från Lugnviksstrand och Andrew Walter var också bosatt i samma trakt. Pelle Westin kom från Kramfors, Dan Jansson från Lunde, Gunnar och August Öberg från Lugnviksstrand – för att nu nämna några. Det var dragspelskonserter, dans, det tävlades i alla nivåer och dragspelare kom från hela världen för att mäta sina krafter mot dragspelsmästarna i Ådalen.

Och i guldålderns kölvatten växte nya mästare upp:

– Jag började spela hos Hans-Erik Nääs, jag vet inte hur många gånger jag suttit hemma i hans kök och spelat, säger dragspelsvirtuosen Jörgen Sundeqvist från Kramfors, som själv ska vara med på dragspelsstämman.

Sandö IF, Klockestrands båtklubb och Kramfors Dragspelsklubb har gått samman för att arrangera dragspelsstämman som kommer att äga rum på båtklubbens mark, naturskönt beläget strax nedströms lilla Sandöbron med vid utblick över Ångermanälven. Tidigare har stämman hållits bland annat i Sandslån, Frånö och på Mannaminne.

– Men nu är vi på den plats där allt började spira. Jag är själv uppvuxen som granne till Grönstedts, så det känns fantastiskt roligt att kunna hedra dem här på plats, säger Håkan Tjärnberg från idrottsföreningen.

– Och vi har fått en enorm uppbackning från lokala företag och andra; bygden har slutit upp för att det här ska kunna bli verklighet!

Dragspelet står i fokus men alla instrument välkomnas till musikträffen. Klubbar, solister och duos kommer att medverka, det blir allspel och buskspel, stipendieutdelning med mera. Festivalen äger rum den 29-30 juli.

* * *

Läs mer: Minnesbilder ur arkivet – pressfotograf Stefan Sundkvist ställer ut på Sollefteå museum

För fler kulturnyheter: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Mer läsning

Annons