Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dikter som växer fram utan skam

Annons
Dikter som växer fram utan skam

Böcker

Lyrik

Inga-Lina Lindqvist

Om du bara visste ur vilken bråte dikter växer utan att skämmas

Wahlström & Widstrand

Cirkapris: 186 kronorVilken underbar titel på en bok. Om du bara visste ur vilken bråte dikter växer utan att skämmas.

Jag blev också direkt nyfiken när jag läste en intervju med Inga-Lina Lindqvist i Provins första nummer för i år. Dikterna I köket lagar vi poesi och Skilsmässan berättade märkligt rakt och konkret men samtidigt lyrisk om hur Inga-Lina och hennes man diskuterar en dikt om parets förestående skilsmässa. Dikten Skilsmässa tycks vara den slutliga lyriska stämpeln på skilsmässopapperen.

Vad brukar man säga lite schablonmässigt om saker som känns främmande och lockande på samma gång? Osvenskt. Trots att ordet är dumt tränger det sig på som en möjlig beteckning av Inga-Lina Lindqvists lyrik. Hon är inte ursprungligen svensk. Hon kom från Vitryssland till Malmö som 15-åring, är utbildad socionom och bor numera i Östersund.

Det ryska språkets poeter är nog bra mycket mer levande för en rysktalande person än det svenska språkets poeter. Poesin är ett verktyg i bakfickan, inte i en verktygslåda i källaren. Inga-Lina Lindqvist har sitt poetiska verktyg i bakfickan. Vladimir Vysotskij är husguden för den ryska själen. Karin Boye för den svenska.

Självutlämnade svenska författare finns det tretton på dussinet av men det Inga-Lina Lindqvist arbetar med är inte självutlämnande i egentligen bemärkelse. Hon lämnar ut sig själv till sig själv.

I Om du bara visste... blandar hon lyrik med kortprosa och det central temat är nog skilsmässan.

Dikten Ansökan om äktenskapsskillnad innehåller rader som borde vara utslitna schabloner. Inga flotta metaforer, inga svåra ord eller referenser som bara den lyrikskolade kan förstå.:

Den där tåren på din kind

kan du knappast hejda. Lika lite

kan vinden stoppa en sten

som börjat rulla.Låt dem rulla

Låt dem famla

efter fäste. Låt dem falla

och bli singelDagen efter

känner dina fötter

att du trevar dig fram

på främmande strandMan kan lätt peka ut ställen som avviker från den svenska lyriska mallen. Inte skriver en vanlig svensk poet "stoppa" när man kan använda ett mer lyriskt ord som "hejda". Men jag saknar inte den konventionella stilmedvetenhet som ofta blir tristess i svensk lyrik.

Inga-Lina Lindqvist fick Fib:s lyrikpris redan med debuten 1994 (Änglaspår) och fler priser lär vänta för Om du bara visste ur vilken bråte dikter växer utan att skämmas.

Lars Landström

Mer läsning

Annons