Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det precisa och det monumentala

Annons
Det precisa och det monumentala

Konst

Skulptur och objekt

Gunilla PoignantEmalj och grafik

Stefan Törn

Galleriet

Härnösands Konsthall. Båda utställningarna har vernissage i dag. Utställningarna pågår till den 9 februari.

Gunilla Poignant kan inte slänga in sina konstverk i Duetten och bara åka iväg till konsthallen.

Ett verk som Spiral fyller en tredjedel av ett utställningsrum i Härnösands Konsthall. Ändå är det inte i första hand storleken som fascinerar. Nej, det är det intrikata, exakta och precisa i hela konstruktionen som tar andan ur betraktaren.

Gunilla Poignants skulpturer och objekt är aldrig på ett ungefär. Hon arbetar från egna exakta ritningar och allt måste stämma. I Spiral med sin mångfald av tvärgående skivor (i björkplywood) finns det faktiskt två som har samma mått. Alla övriga varierar i måtten för att den mjuka spiralrörelsen ska bli en lika geometriskt harmonisk form som vad naturen kan åstadkomma.

Verk som Spiral och den vackra Vagga - här finns både en mindre förstudie och det slutliga verket - är konstruerade som byggsatser som Gunilla bygger upp till utställningarna.

- Men det händer också att jag jobbar i järn eller brons. Det lär ska möjligt att såga i bronsplattor också och jag skulle vilja pröva det, säger Gunilla som är Konstfacksutbildad Stockholmskonstnär men faktiskt ställt ut i våra trakter tidigare, även om det var länge sedan. Närmare bestämt 1982 i Café Mannaminne i Nordingrå.

Ibland vill man associera hennes verk med fartygskonstruktioner. Vagga pekar naturligtvis just mot en vagga men man ser också ett fartyg under konstruktion.

- Jag tycker i alla fall att båtar är oerhört vackra även om jag inte vet någonting om båtar.

Stefan Törn som ställer ut emalj och grafik i Galleriet är faktiskt en återknuten bekantskap för Härnösandspubliken. Han bodde några år på 90-talet i Härnösand, efter studierna på Ålsta folkhögskola, och lämnade till och med ett spår efter sig i väggtidningen på Kronholmen.

Han arbetar med lite olika tekniker men har för utställningen i Galleriet valt att koncentrera sig på emalj och grafik. När det gäller grafiken har han valt att arbeta i minst sagt begränsad upplaga. Närmare bestämt står det 1/1 på varje grafiskt blad

- Jag arbetar med så många tryck att det bara kan bli ett exemplar. Jag tycker om att låta bilden växa fram, att arbeta omständigt och tidskrävande, berättar Stefan Törn som numera bor i Strömsund.

Han utgår ofta från gamla fotografier och formar sina bilder kring dessa. Det finns en oerhört stark känsla av hantverksmässig kvalitet i hans bilder.

Lars Landström

Mer läsning

Annons