Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns gott och ont i oss alla"

/
  • Annika Sjögrens deckare utspelar sig alla i Härnösandsmiljö. Just nu är hon mitt uppe i arbetet med sin femte bok.

En staty i form av ett huvud som visar sig i en trädgård i Härnösand. Annika Sjögren såg den en dag på väg till jobbet i sin bil.
Där och då föddes embryot till en av hennes deckare.
– Vad är det som gör att vissa människor går över gränsen? Nästan alla har en liten bit av det onda inom sig, säger hon.

Annons

Hur kommer det sig att vi fascineras i så hög utsträckning av berättelser om hämnd och våld och smärtsam död?

Ondskan verkar vara oemotståndlig för deckarfantasten.

– Det finns gott och ont i oss alla. För att förstå varför vissa handlar som de gör måste man gå på djupet. Allt vi går igenom i livet är en prövning. Därför handlar det också om hur man väljer att se på onda och goda handlingar, säger Annika Sjögren.

Fyra deckare har det blivit på Ordfront förlag. Den senaste, "Allt vad marken gömmer", gavs ut för tre år sedan. Boken handlar om Allan Karlsson, en femtioåring i Härnösand, som lever lite vid sidan av samhället. Han försörjer sig på städvikariat på olika skolor. En dag rotar han bland gamla papper hemma hos sin döda mormor och hittar då uppgifter som vänder upp och ned på hans liv...

En recensent har skrivit att Annika Sjögren är något så ovanligt som en svensk deckarförfattare som håller sig bland vanliga människor.

" Hon varken dömer eller fördömer, hon är obrottsligt lojal med sina karaktärer, flera av de udda existenserna, med alla deras brister och tillkortakommanden".

Vi kan vara elaka och dumma, men ingen är enbart ond, menar Annika och söker förklaringar till varför vi ställs inför situationer vi inte lyckas reda ut.

– Vad finns där bakom? Vad är orsaken till att det här händer? Vad är det som får vissa människor att gå över gränsen. Det har alltid intresserat mig.

Just nu rullar livet in i en spännande fas för Annika. Parallellt med jobbet som lågstadielärare på Bondsjöhöjdens skola är hon mitt uppe i arbetet med sin femte deckare i Härnösandsmiljö. Boken har inte fått någon titel ännu, men arbetsnamnet är "Femte elementet". Utgivningen är planerad till senare delen av 2016. Om bokens huvudfigur, en man som bor i en paradvåning i på Skeppsbron i Härnösand och vars familj tillhört det övre skiktet i samhället, säger hon:

– Han är en passionerad samlare av antikviteter och vurmar för 1800-talet. Känslan är att han lever i fel tid. Så plötsligt ser han sin drömkvinna i en lokal tidning och blir våldsamt förälskad.

Annika har ofta fått frågan från kollegor på skolan om de kommer att känna igen sig i boken.

– Det kan hända att någon känner igen sig, säger hon. Än så länge har inget sagt det till mig. Men det är klart att mina karaktärer lånar drag från många av de människor jag mött genom åren.

Papper och penna har varit Annikas följeslagare genom livet. Hon har alltid skrivit, när barnen flyttade hemifrån gjorde hon slag i saken och skrev sin första bok "Där ingen vind blåser" som gavs ut 2007.

– Jag tycker att det är skönt att bara få dra mig undan och skriva. Men i takt med antalet utgivningar ökar kraven. Visst händer det att det låser sig.

Varför just deckare?

– Jag har alltid varit deckarnörd, i synnerhet engelska deckarförfattare ligger mig varmt om hjärtat. Ruth Rendell är en favorit, när någon recensent jämförde mig med henne blev jag omåttligt stolt.

Annons