Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den svartvite Bengt Lindström

/
  • En mindre känd sida av Bengt Lindström visas i utställningen
  • Bengt Lindström gjorde en saga och skapade både bild och text.
  • Högmod. Från sviten

Två jättestora kopior ur Bengt Lindströms svit om de sju dödssynderna ska locka svenska och utländska besökare till länsmuseet Murbergets utställning "Svartvit Bengt Lindström" i sommar.

Annons

– Han är "vår Bengt Lindström" men han är ohyggligt mycket större än så. Hans verk finns på Centre Pompidou i Paris, på Tate i London, på Louisiana i Danmark, ja, på 38 museer i hela världen. Finns någon svensk konstnär som är större internationellt än Bengt Lindström?

Maria Sundström fick klart för sig att Bengt Lindström var så mycket mer än konstnären som svängde med penslarna och gjorde stora färgstarka målningar. Utställningen är också hennes idé och hon har utformat utställningen tillsammans med Christina Sollén.

Utställningen "Svartvit Bengt Lindström" visar en annan och mycket mindre känd sida av Bengt Lindström. Han skapade många bilder i svartvitt. Bland de 55 verk som visas i utställningen finns bara en enda färgprick. Nämligen en röd prick i barnets öga på en litografi med en kvinna och ett barn.

– Kvinnan är hans hustru och barnet är hans son, berättar Maria Sundström.

Bengt Lindström gjorde många utkast till sina verk. Han experimenterade mycket, även i grafiken. Sviten "De sju dödssynderna" är utförda i ett slags djuptryck som trycktes på "flytande papper". Bengt Lindström tog fram och utvecklade tekniken "carborundum" med tryckaren Claude Manesse i Paris.

Sviten "Eddan-Eddan-Eddan" visar också hur nära Bengt Lindström stod litteraturen. Vännen och konstsamlaren Jan Kron i Härnösand hjälpte honom att låna den poetiska Eddan från Kungliga biblioteket. Hans absoluta favorit blev en dikt ur Balders drömmar.

"Sagor från Orren Jarka" är en saga som Bengt Lindström själv skapade med egna texter och som gavs ut i en box i Sverige och Frankrike.

Bengt Lindström talar själv om sin konst i ett ljudband som besökarna får lyssna till. Dag Jonzon och Hans Östboms film "Lindström - en jävel på färg" - som visades på SVT - rullar kontinuerligt under hela utställningen.

Bengt Lindström började med att skissa och teckna i litet format. Arbetet fortsatte med att han målade svartvitt med gouache tills han hittade ett fungerande motiv. Därefter övergick han till att pröva med färg och allra sist målade han motivet i olja.

Han använde sju färger och blandade dem aldrig i förväg på pannå, som de flesta andra konstnärer. Han blandade alltid färgerna direkt på duken.

De stora målningarna Asagudarna som vanligen hänger i Bengt Lindström-salen i Murberget är flyttade till ett visningsmagasin på Murberget.

1996 tog Michèle och Bengt Lindström samt Carin och Jan Kron initiativ till att bilda en stiftelse för Bengt Lindströms konst. Året därpå donerade de stiftelsens samlade verk till Midlanda konsthall i Timrå. 2006 donerade stiftelsen konstsamlingen till länsmuseet Västernorrland Murberget. Samlingen består bland annat av 1000 grafiska blad, skisser, plåtar, målningar samt litteratur.

Skulpturutställningen "Bengt Lindströms väsen" kommer även att invigas på midsommaraftonen. Arbetet pågår just nu i verkstaden på Murberget.

KONST

Svartvit Bengt Lindström

Grafik av Bengt Lindström

Murberget. Utställningen öppnar på midsommardagen och hänger till den 21 september.

Mer läsning

Annons