Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den breda poesifestivalen

Annons
Den breda poesifestivalen

Nu har Poesifestivalen i Härnösand blivit stor. Årets upplaga, som inleds nästa vecka och avslutar med själva festivalen den 13 oktober, är den tredje i ordningen och nu börjar alla bitarna falla på plats.

- Vi närmar oss det vi ville från början och nu börjar vi få den fasta associationen mellan Härnösand och poesi, säger Karin Lidén från Föreningen Poesi i Härnösand.

Poetuppbådet har varit högklassigt redan från första festivalen och den trejde upplagan är inget undantag, se separat artikel. Själva utvecklingen ligger snarare i att årets festival innehåller så många sidoarrangemang. Några exempel:

ï Musik och poesi på Technicus den 9 oktober. Johan Fröst och Johan Eriksson framför Stockhausens Tierkreis med författaren Peter Degerman som poetisk mellanhand.

ï Poesi och musik på Badhuset den 10 oktober. Rickard Contra och Mona Sandström spelar flygel och violin vid bassängkanten. Dan Gerell och Karin Lidén läser dikter, från Cohen till Strindberg. Motionssimmarna simmar, lyssnar och njuter.

ï Jazz och poesi på Sambiblioteket den 11 oktober. Lars Åhlund spelar och sångerskan Felicia Konrad och konstnären Lisa W Carlsson utför en performance.

ï Samtal om poesi på Sambiblioteket den 12 oktober. De framstående poeterna Ylva Eggehorn och Arne Johnsson möts i ett samtal som sedan leder vidare till Poesi möter musik och dans i Domkyrkan den 13 oktober. Kerstin Bodin och Annika Öhlund dansar och Håkan Dahlén spelar. Ylva Eggehorn och Arne Johnsson läser poesi.

- Kyrkan lever ju på Ordet och det känns självklart att kyrkan finns med i poesifestivalen, säger Helén Lundkvist-Dahlén som planerat Domkyrkans medverkan i festivalen.

Poesifestivalen har under tre år kunnat arbeta med stöd från Kulturrådet. Nästa års festival kan inte automatiskt räkna med ett sådant stöd men som projektledaren Jan Wolf-Watz säger:

- Härnösand är inte förtjänt av någon dagslända och vi fortsätter att förankra festivalen i kommunens liv på ett bra sätt.

Knappast någon stad i Norrland har bättre förutsättningar än Härnösand att driva en stor poesifestival. Härnösand har Sambiblioteket, Domkyrkan, skolorna, det kulturella arvet - Härnösand var en gång Norrlands stora litterära centrum - och framför allt alla sina professionella kulturarbetare.

Lars Landström

Många framträdande poeter medverkar vid Poesifestival i Härnösand 2001.

Dessutom blir det Öppen scen - vem som helst får läsa sina dikter - och en lettisk kulturmanifestation. Inta Ruka var Lettlands representant vid biennalen i Venedig. Hennes fotografier påminner om Sune Jonsson i stämningen. Ilmars Blumbergs visar litografier och Margita Linde och Aija Kante konserterar med musik av lettiska tonsättare.

Poeterna är:

ï Rolf Aggestam. I kommande Röster i Ångermanland-antologin finns han med. Han bor sedan många år periodvis i Lidgatu, Näsåker. Hans första diktsamling Hjärtat är ett rött tåg och sedan har det blivit ytterligare sex diktsamlingar. Med den lovprisade romanen Niagara fick han också en ny läsekrets, utanför poesin.

ï Arne Johnsson. Kritiker som också skriver rätt mycket poesi.Han debuterade med Förvandlingar 1985. Hans senaste bok är Jag har sett (tillsammans med fotografen Jan-Peter Lahall).

ï Solja Krapu. Var med även i fjol på Poesifestivalen. En mycket driven estradpoet som vunnit SM i Poetry Slam.

ï Birgitta Lillpers. Lyrikern som blev prosaist. Hon skriver både lyrik och prosa och denne mycket prisbelönade diktare kan verkligen foga samman prosa och lyrik. Silverskåp heter hennes senaste diktsamling.

ï Lars Lundkvist. En före detta Härnösandsbo kommer tillbaka. Denne lovprisade lyriker bodde länge i Härnösand och blev mycket glad att få komma till Poesifestivalen.

ï Tale Naess. En ung norsk poet med ett par diktsamlingar bakom sig.

ï Ulf Karl Olov Nilsson. Psykolog i Göteborg som också är en lysande poet och framstående tolkare av framför allt fransk poesi.

ï Peo Rask. Luleåpoet som arbetar med det egna förlaget Black Island Books och har gett ut ett antal diktsamlingar.

ï Helene Rådberg. Helene Rådberg från Sandviken debuterade 1998. Hämtar mitt landskap hem heter den senaste samlingen.

Samtliga poeter presenteras med dikter i antologin Poesi, Härnösands Poesifestivals kombinerade antologi och programbok.

Festivalen arrangeras i samarbete mellan Föreningen Poesi i Härnösand och Författtarcentrum Norr i Luleå med stöd av länsbiblioteket Västernorrland, landstinget, länsmuseet, Härnösands kommun och Härnösands folkhögskola.

Mer läsning

Annons