Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bygger broar mellan sekler – hundra år med hembygdsrörelsen firas på Murberget

/
  • Lena Landin, ordförande för Ångermanlands hembygdsförbund, och Margareta Johansson, ordförande för Medelpads hembygdsförening, flankerar Mikael Kühne som arbetat med produktionen av utställningen.
  • Släde med utsirat hästhuvud.
  • Bärmes och armborst från Stöde.

I hundra år har hembygdsrörelsen byggt broar. Mellan sekler och årtusenden, mellan då och nu, mellan samtid och framtid – det förflutna kan ge en vink om var vi är på väg, en varning eller ett hopp. Historien är ständigt aktuell, vilket inte minst visas i den stora utställningen på Murberget.

Annons

I fonden blickar de svartvita människorna ut över utställningslokalen. En kvinna med runt ansikte som utstrålar fullständigt lugn blickar in i kameran. En annan lutar huvudet i handen med svärmisk blick. Det är ansikten som berättar om hårt arbete, förhoppningar, lidanden, kärlek; trots att de är sedan länge döda kan man fortfarande höra deras röster viska ur tidens djup.

I år fyller hembygdsrörelsen 100 år. På Murbergets länsmuseum uppmärksammar man detta men en imponerande infallsrik utställning där länets samtliga hembygdsföreningar har bidragit. Under ungefär ett års tid har de 63 hembygdsföreningarna i Västernorrland – föreningen i Dal är yngst med bara två år på nacken, medan Medelpads fornminnesförening är äldst med imponerande 110 år – haft täta kontakter med länsmuseet med den stora jubileumsutställningen i blickpunkten.

Samtliga föreningar har bidragit till en utställning som har både historiskt djup och geografisk bredd. Här möter en uppstoppad skoligelkott en takhängd gåstol i trä; hjonkorgarna som användes för att bära fattiga, hemlösa och sjuka åldringar skickar ilningar av obehag och Jon "Lapp-Jon" Johanssons utsökt typograferade bok om svartkonst från Lappland fortplantar ekon av dåtida magi och folktro ända in i nutiden.

Här finns underskönt hantverk – som släden försedd med hästhuvud eller de färgsprakande Ångermanlandsbrudarna – till vardagens välnötta väsentligheter, som bärmesar och olika redskap. Utställningens äldsta föremål är en 5000 år gammal del av en kälkmed och en skida från år 1000 före Kristus; en uppfinning så genial att dess utformning knappt ändrats trots att fem tusen år passerat.

Delar av skelettet från en val som flöt i land i Nätraviken på 1600-talet finns bevarat, liksom en nättingtina från Åstöns fiskemuseum, en fotboja från Fjällsjö och ett armborst från Stöde. Kvinnorna har lyfts fram lite särskilt; bland annat visas en ålderstigen förlossningsstol utformad med närmast brutal enkelhet.

Men utställningen är inte bara en parad av häpnadsväckande historia. Besökarna erbjuds också interaktiva upplevelser och resonemang kring hembygd och kulturarv – varken enkla eller självklara begrepp.

– Det handlar inte bara om att visa upp hembygdsrörelsen och ge en inblick i historien, säger Eva Carron på länsmuseet.

– Kulturarvet är inget fast och färdigt, det skapas av de människor som bor på en plats. Vem äger kulturarvet? Vem kan göra anspråk på hembygden? Vad är hembygd för dig? Det här är en utställning som väcker intressanta frågor.

Under sommaren kommer en rad hembygdsföreningar att befolka Murberget och turas om att visa upp sig och sitt hantverk. Länsmuseet Västernorrland är det länsmuseum i landet som gör den mest omfattande satsningen på hundraårsjubileet.

Utställningen pågår till den 30 oktober. Utställningen har producerats av Margareta Bergvall som arbetat i ett års tid med kontakter, urval, texter med mera. Formgivare av utställningen är Leo von Euler.

* * *

Läs mer: Minnesbilder ur arkivet – pressfotograf Stefan Sundkvist ställer ut på Sollefteå museum

För fler kulturnyheter: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Mer läsning

Annons