Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De 10 bästa debuterna

Den första skivan är ofta en uppvärmning inför det som ska komma.
Men det finns några svenska artister som gjorde sin allra bästa skiva vid första försöket.

Annons

Klicka här för att se bildspelet i mobilen

Ted Gärdestads första skiva "Undringar" hade låten "Jag vill ha en egen måne". Den kanske allra mest älskade svenska låten. Men den andra skivan, "Ted", var ännu bättre.

Precis som den första skivan kompades den unge Ted Gärdestad av Abba. Björn Ulvaeus spelade gitarr, Benny Andersson spelade piano och producerade och Annifrid Lyngstad och Agnetha Fältskog körade. Dessutom spelade Janne Schaffer gitarr.

"Ted" har bara underbara låtar och skivan är ytterst harmonisk balanserad. Den bästa "andra-skivan" som getts ut i Sverige någonsin. Lyssna på den häftiga akustiska gitarren i inledningen här. Janne Schaffer eller Ted Gärdestad själv? Eller Björn Ulvaeus bästa gitarrspel någonsin?

Hans debut Undringar är en fantastisk skiva. Den här inledande låten är också ett stycke svensk idrottshistoria. Ted Gärdestad och Björn Borg var Sveriges största tennistalanger. Båda var kära i Helena Anliot som var Sveriges främsta kvinnliga tennisspelare 1975.

Bernt Stafs första skiva "När dimman lättar" sålde rätt bra när den kom 1970 men det är ändå alldeles för få som känner till denna skiva. De känner till låten "Familjelycka". Den med "du är så söt när man ...ser spetsen på din tuuunga". Men det är en ganska konventionell låt, inte alls typisk för Bernt Stafs unika tonspråk och texter i "När dimman lättar". "Familjelycka" är en ganska ointressant låt och det är synd att denne musikkonstnär (1945-2202) är mest känd för den låten.

Bernt Staf var 25 år när han gjorde När dimman lättar. Musikerna som kompar honom är bland andra Jojje Wadenius och Björn J-son Lindh. Framför allt Jojje Wadenius har lagt sin musikaliska själ i den här skivan och det vill inte säga lite. Skivan är producerad av Anders Burman.

Fred Åkerström och Jojje Wadenius hade hört Bernt Staf som gatumusiker och tipsade Anders Burman om honom. Anders Burman är en av den svenska musikens viktigaste personer. Han hade en osannolik förmåga att hitta och producera artister. Ingen svensk producent kommer ens i närheten av konstnärliga förmåga.

Däremot producerade han ett antal osannolikt bra "första-skivor".

Cornelis Vreeswijks "Ballader och oförskämdheter" 1964. Även i det fallet var det Fred Åkerström som tipsade Anders Burman. Den innehåller bland annat "Balladen om Fredrik Åkare". Det är Cornelis Vreeswijks bästa låt. Att debutera med en skiva med den låten...hur ska det beskrivas?

Pugh Rogefeldts "Ja dä ä det" från 1969 är även den producerad av Anders Burman. Pugh Rogefeldt sjöng egna rocklåtar på svenska. Det var helt otänkbart 1969. Skivan innehåller hans absolut främsta låt någonsin, "Här kommer natten". Det är första låten på skivan.

John Holms "Sordin" från 1972 producerades även den av Anders Burman. Den innehåller låtarna "Den öde stranden" och "Ett enskilt rum på Sabbatsberg". Hans andra LP, "Lagt kort ligger", även den producerad av Anders Burman, är nästan lika bra. John Holm kan nästan inte beskrivas, en slags singer-songwriter som gjorde proggig rock. John Holm var (och är, han blev dock tidigt med lågproduktiv) helt unik.

Anders Burman producerade Ola Magnells andra skiva, Nya perspektiv, 1975 och den kan konkurrera med "Ted" om att vara den bästa "andra-skivan". När 25-åriga dottern hörde första låten tyckte hon det var bland det bästa hon hört på svenska språket.

Håkan Hellströms "Känn ingen sorg för mig Göteborg" kom 2000 och är därmed den kanske bästa debuten under det här millenniet. Den började också fantastiskt bra:

Jacob Hellmans "...och stora havet" kom 1988 och innehöll bland annat "Vara vänner". Han fick en Grammis 1988 som bästa svenska nykomling och en Grammis 1989 som bästa svenska rockartist. Jakob Hellman har bara gjort ett fåtal framträdanden sedan dess och har inte gjort någon ytterligare skiva.

Skivan började så här, det krävdes inte många sekunder innan lyssnaren var fast:

Anna Ternheim debuterade 2004 med "Somebody Outside". Den innehåller bland annat "To be Gone" och "My Secret". Cd:n avslutas med hennes cover av Broder Daniels "Shoreline".

Marit Bergmans "3 AM Serenades" kom 2002 på hennes eget skivbolag. Den fick så stor uppmärksamhet att den gavs ut igen 2003 av skivbolaget BMG. Hon kopplar greppet redan med andra låten, den snabba "Julia", en av de vassaste poplåtar som en svensk artist gjort.

Hello Saferide är Annika Norlin när hon gör låtar på engelska. Hennes debut "Introducing...Hello Saferide" är inte lika bra som "More Modern Short Stories from Hello Saferide". Tror jag. Men jag vet inte. Allt som Annika Norlin gör är så bra. Och dessutom låter det inte som något annat. En unik röst. "Vi kommer att dö samtidigt" från Säkert 2010. Den måste jag bara få nämna. Men det här är kanske den bästa poplåten, om tjejen som kollar på killen hon är kär i i skolans årsbok:

Andra skivor som är nära listan. Ulf Lundells "Vargmåne" från 1976 hade låtar som "Sextiosju sextiosju" och "Jag går på promenaden". Producenten och musikerna hade stor betydelse för hur det lät. Ulf Lundell är en musikaliskt ointressant artist men här var det inte han som utformade musiken. "Jag går på promenaden" är en mycket vass blueslåt. Ulf Lundell hade mycket liten påverkan på hur det låter.

Tomas Ledin styrde snart efter debuten in på ganska ointressanta musikaliska banor. Det är svårt att förknippa debutskivan Restless mind med Tomas Ledin. Den här rocklåten visar vilken nivå han började på. Ni hör knappt att det är Tomas Ledin som sjunger.

FAKTA/DE BÄSTA DEBUTANTERNA

Här är Lars Landströms lista över de bästa första-skivorna av svenska soloartister inom pop, rock och visa:

1. Cornelis Vreeswijk - "Ballader och oförskämdheter"

2. Håkan Hellström - "Känn ingen sorg för mig Göteborg"

3. Bernt Staf - "När dimman lättar"

4. Marit Bergman - "3 AM serenades"

5. Jacob Hellman - "...och stora havet"

6. Pugh Rogefeldt - "Ja dä ä det"

7. Annika Norlin - "Introducing...Hello Saferide"

8. Ted Gärdestad - "Undringar"

9. Anna Ternheim - "Somebody outside"

10. John Holm - "Sordin"

Mer läsning

Annons