Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dans inspirerad av Hieronymus Bosch

Annons
Dans inspirerad av Hieronymus Bosch

Sex år efter sitt första samarbete med Norrdans är den tyske koreografen Helge Musial tillbaka i Härnösand för ett nytt samarbete.

1996 blev hans koreografi Kaltblut en stor konstnärlig framgång för Norrdans och nu kommer Kaltblut tillbaka, i en uppdaterad version, jämte det helt nya verket Rise får urpremiär på lördag.

Inspirationen till Rise kommer från tre berömda målningar av den holländske medeltidskonstnären Hieronymus Bosch.

- När jag såg målningarna kände jag direkt, det här är någonting! Jag blev mycket inspirerad, säger Helge Musial.

Helge Musial är en intensiv, snabbpratande konstnär som i sina koreografier ofta inspireras av andra konstarter, inte minst måleri. Den tyske surrealisten Max Ernst och den schweiziske målaren och skulptören Giacometti är andra namn som inspirerat honom i olika koreografier.

Boschs målningar Dårarnas skepp, Lustarnas trädgård och Vandraren har Helge Musial sett som metaforiska bilder av människan ur olika aspekter. Lustarnas trädgård till exempel handlar om människans lust, passion och sexualitet. Men som publik behöver man inte veta varifrån han fått sin inspiration.

- Jag är inte det minsta intresserad av att kopiera någonting som redan finns. När jag själv ser ett konstverk är jag mer intresserad av vad jag ser, vad det ger mig för känslor än vad konstverket har för bakgrund.

Av samma skäl var han inte intresserad av att kopiera sig själv när han nu får chansen att återigen sätta upp Kaltblut med Norrdans.

- Den här Kaltblut skiljer sig ganska mycket från den jag satte upp förra gången. Förutom Morgan (Karlsson) är dansarna nya och en stor del av den här konsten är att förstå vad som passar för olika människor. Jag är inte intresserad av att bara få dansarna att kopiera mina rörelser.

Kaltblut är ett ganska mörkt dansstycke om människans tillstånd i dagens kapitalistiska och industriella samhälle. En människa som har makt över sin egen tid, som inte låter sig kuvas eller stoppas in i någon struktur skapar obalans i kapitalismens maskineri. När Kaltblut dansades 1996 var det i anslutning till en annan mörk koreografi, Allen Kaejas Zummel (om nazisternas judeutrotning).

Men det blir troligen inte lika genomgående mörkt den här gången. Det smakprov som visades i går för pressen ur Rise visade vacker danskonst i vackra scenkläder.

Kostymdesignern Kathi Brunner har skapat kläder av den japanska materialet shifu som är en blandning av bomull och papper (!). Bomullsfibrer och cellulosafibrerna kombineras på ett sätt som gör kläderna oerhört starka och naturligt vackra. Musiken är komponerad av den tyske tonsättaren Michael Rodach som annars arbetar mycket med filmmusik.

Kaltblut och Rise har premiär på Härnösands Teater på fredag kväll och uppsättningen dansas även på lördag kväll. Sundsvall, Umeå, Luleå och Kalix blir turnéorterna under våren och det kommer även att ges skolföreställningar och work shops.

Lars Landström

Mer läsning

Annons