Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för magnifik körmusik i domkyrkan – Bachs Magnificat och Mozarts Exultate Jubilate

/

I morgon, söndag, blir det vårkonsert i Härnösands domkyrka. Då framför Härnösands Domkyrkokör Mozarts Exultate Jubilate samt J.S. Bachs Magnificat.

Annons

Mozarts Exultate jubilate räkas som ett av de mest krävande och populära sångpartierna som finns för koloratursopran. Här sjungs den av den norska sopranen Caroline Christensen. Övriga solister är Astrid Robillard, AnnKristin Färnström, Per Håkan Precht och Lars G Fredriksson samt en orkesterensemble ur Sundsvalls kammarorkester under ledning av Ronnie Weber.

Så här skriver domkyrkoorganist Lars G Fredriksson själv om Magnificat:

"Bach komponerade sin första version av Marias Lovsång, Magnificat, år 1723, alltså under sitt första år i Leipzig, där han kom att förbli återstoden av sitt liv. I det annars så av Luther präglade Tyskland, fortlevde i Leipzig sedvänjan att sjunga delar av mässan och t ex Magnificat på latin i synnerhet kring jul, påsk och pingst."

"... Det lär ha funnits flera Magnificat signerade J S Bach men som är spårlöst försvunna… emellertid har detta kvarvarande kommit att bli ett av Bachs mest älskade verk, och är en av de första körkompositionerna av Bach att tryckas vilket skedde år 1811, långt före det stora nyintresset för Bach i och med Mendelssohns framförande av Matteuspassionen i mitten av samma sekel." .

* * *

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Mer läsning

Annons