Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott som sopas under matten

Annons
Brott som sopas under matten

Deckarspalten

Tomas Kanger

Sjung som en fågel

Norstedts

AnnCathrin Hensher

I orätta händer

Wahlströms & Widstrand

Willy Josefsson

Den fjärde punkten

Wahlströms & Widstrand

I Tomas Kanger andra deckare Sjung som en fågel leder polistjejen Elina Wiik återigen utredningen.

När kommunalrådet i Västerås pensioneras åker han hem till sin död. Han blir skjuten och inrullad i en matta. Sedan mördas en man i Göteborg med samma pistol. Vad förenar offren? Som en bäver gräver sig Elina in i det kontrollerande folkhemssverige som ingen idag vill kännas vid.

Vi vet vilken mördaren är men vi vet inte varför han mördar. Motivet är dolt in i det sista. IB-affären rullas upp igen fast i deckarform. Kanger skildrar Konsum/Ica-Sverige med socialdemokraterna i styret. Effektiva människor som inte tvekade att gå ihop med kapitalet när talkörerna skanderade "Tage & Geijer-Lyndons lakejer"i Vietnamkrigets skugga.

Kanger är journalist och skrev boken Kommunistjägarna. Hans deckare grundas i verkliga händelser. I förra boken låg Folkets husbranden som grund för historien. Persongalleriet har kunnat vara mer spännande.

Elina Wiik är en präktig tjej, långt ifrån de ångestdrivna manliga hjältarna som vanligtvis befolkar genren. Däremot är Elinas chef John Rosén med tattarebakgrund en intressant karaktär som gärna får återkomma .

Förmodligen kände inte Willy Josefsson till pedofilskandalen i USA när han skrev Den fjärde punkten men här finns en kuslig tajming. En nioårig pojke hittas död med nedhasade kläder. Offret hittas av kyrkoherden Eva Ström som också blir misstänkt. Traktens kände pedofil hittas död. Självmord tror alla och lugnet sänker sig över den skånska myllan. Eva Ström tror inte på självmordet och åker härs och tvärs över den skånska slätten och söker sammanhang i spåren..

Eva är märkligt hudlös och naiv person i ett prästkall där kriserna avlöser varandra. På expeditionen ligger hon i konflikt med mammon som behärskar kyrkorådet. Eva ger sig inte och snart är hon måltavla för kyrkorådet och mördarens skuldbelagda samvete. Språket flyter, intrigen är ständigt aktuell, hjältinnan rörande och Josefsson har klättrat in toppskiktet av Sveriges krimförfattare. Han är redaktör för Radions OBS Kulturkvarten det här är hans sjätte deckare.

I orätta händer av Ann Christine Hensher återkommer förra årets debutant och nu står korruptionen inom EU som måltavla. En svensk EU-tjänsteman mördas. Först tror man att det Bryssels oerhörda kriminalitet som ligger bakom. Men papper saknas, åtgärder borde inletts. Någon sopar under mattan. Både kommissionen och förövarna har allt att vinna på tystnad. Den dödes hustru bryter samman och advokaten Ulrika Ståhl tar tillfälligt över efter henne. Ulrika råkar av en händelse få kopior av bevisen och snart mördas folk runt omkring henne. Med den dödes kollega Patriks hjälp försöker hon leverera bevisen till handlingskraftiga myndigheter men korruptionen finns på alla nivåer, inklusive polisen.

Hensher bekräftar våra föreställningar om Belgiens kriminalitet och korruptionen inom EU. Här ligger också verkligheten nära, korruptionsskandalen på Stockholms EU-kontor och EU-kommissionen som fick avgå.

Förra boken målade upp en bild av en advokat som går över lik för karriärens skull men av någon underlig anledning drabba av samvetskval, snabbt övergående. Karlarna i hennes väg är redskap till nytta och nöje. Hon har ju ändå sin Björne därhemma som snyter ungarna och mutar henne med läckra kärleksmåltider. Fullblodsegoisten Ulrika retar mig och det visar också på styrkan i Henshers skrivstil.

Ulrikas självcentrering är en av förutsättningarna för hennes yrke och karriär. Borde vara kurslitteratur för blivande affärsadvokater. Hensher är själv advokat och känner miljön utomordentligt väl.

Lars-Åke Frykholm

Mer läsning

Annons