Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boken och musiken som värmer bäst i kylan

"Here comes the sun" med The Beatles eller "Hotter than hell" med AC/DC är musik som värmer i vinterkyla. Ray Bradburys roman "Fahrenheit 451" om böcker som brinner är boken som värmer i kyla. Några tips från veckans panel på Kulturtorget.

Annons

Vilken musik värmer i kallt vinterväder? Eller är det böcker, eller konst som värmer bäst?

Marcus Melinder, nyhetschef

Jag skulle nog säga att litteratur värmer allra bäst. Vilken bok det är har mindre betydelse. Däremot kan jag tipsa om några låtar på värmetemat: "Hotter than hell" – Kiss, "Here comes the sun" – The Beatles och "Vackert väder" – Jakob Hellman.

Katarina Östholm, reporter

Böcker värmer självklart bäst. Redan den framsynte och humanistiskt djupsinniga sf-gurun Ray Bradbury lyfte ju fram den aktningsvärda temperatur vid vilken böcker självantänds, det vill säga Fahrenheit 451 eller 233 grader Celsius. Vi står i givakt vid bålet, i censurens och den politiska historierevisionismens namn.

Karin Bergström, reporter

Jag tycker nog att musik värmer bäst. Musik gör mig lycklig. Har tack vare min kollega återupptäckt Tom Petty på senaste. Annars värmer irländsk musik bra; Flogging Molly, The Pogues, Waterboys, Sinead O'Connor, U2... och Johnny Cash funkar alltid om vi ska ta något amerikanskt.

Förlagen har så lite folk numera, räcker det inte med att böckers författare själva gör faktakollarna? Apropå Jan Guillou.

Marcus Melinder, nyhetschef

Jag har förståelse för att förlagen kan ha svårt att göra omfattande researcharbeten för att på så sätt dubbelkolla författares faktauppgifter. Dock kan man jobba mer som en redaktion och faktiskt ställa frågor och be författaren att styrka vissa avgörande fakta med dokumentation som stödjer påståendet. Att tvingas schavottera i SVT:s morgonsoffa är aldrig ett bra förläggararbete.

Katarina Östholm, reporter

Faktakollar? Hahahahahahahahahaha! Förlåt.

Karin Bergström, reporter

Uppenbarligen räcker det inte. Fast jag kan nog tycka att det faktiskt är författarens uppgift att faktakolla sina egna texter och böcker. Inte förlagens. Men visst, i en drömvärld där det fanns obegränsade resurser skulle det väl finnas faktagranskare på varje redaktion och på varje förlag.

Vem åker du till och vad frågar du, om du hade haft en tidsmaskin?

Marcus Melinder, nyhetschef

Kul att du frågar nu när jag precis har läst Stephen Kings senaste roman 22/11 1963. Där försöker huvudpersonen förhindra mordet på JFK genom att passera genom en tidsportal. Men efter att ha läst den vet jag inte om jag skulle våga så mycket som lyfta ett finger i historien eftersom det kanske skulle kunna leda till ett kärnvapenkrig 50 år senare. Så jag passar på den där tidsresan.

Katarina Östholm, reporter

Jag tar med mig Stephen Hawking och åker tillbaka till Schweiz anno 1908 och patentverket i Bern. Där söker vi upp den oansenliga tjänstemannen Albert Einstein och berättar om den allmänna relativitetsteorins grundläggande principer. Slutsatsen blir att ingen uppfann relativitetsteorin, alternativt att tidsresor är omöjliga. Välj själv.

Karin Bergström, reporter

Jag skulle åka tillbaka till den tid Jesus levde. Först skulle jag kolla om han verkligen existerade, sen skulle jag undersöka om han kunde gå på vatten och allt det där. Jag skulle även stanna kvar för att se om han återuppstod efter korsfästelsen. Om allt detta stämde skulle jag få åka tillbaka till nutiden och omvärdera hela min världsbild.

Mer läsning

Annons