Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande Lars Kepler

En svårt medtagen ung man hittas på en järnvägsbro. Han identifieras och befinns vara dödförklarad sedan flera år.

Annons

Alla har trott att han var en av seriemördaren Jurek Walters offer. Var har mannen varit? Vad har hänt? Och framförallt: var finns hans syster som också försvann för många år sedan och som han påstår är vid liv, men sjuk och instängd på en okänd plats? Kriminalkommissarie Joona Linna som fångade seriemördaren kallas in. Jakten kan börja.

Som synopsis till en thriller är det riktigt bra. Lars Kepler (pseudonym för Alexander Ahndoril och AlexandraCoelho Ahndoril) har ända sedan debuten med Hypnotisören visat sig vara väldigt skicklig på att starta spelet snabbt och effektivt och besitter dessutom en exceptionell förmåga att bygga upp den känsla av mystik och krypande skräck som gör en riktigt pageturner. Du sätter inte tänderna i en Kepler, Kepler sätter tänderna i dig, helt enkelt.

Upptakten till Keplers fjärde thriller håller definitivt måttet. Fallet är fullt av motsägelser och lösa trådar. En mördad som återvänder, märkliga vittnesmål, ett gömställe som inte går att hitta och mitt i alltihop en gåtfull, Hannibal Lecter-liknande mördare med en obehaglig förmåga att ta makten över alla i sin omgivning trots medicinering och strikta restriktioner.

Sökandet efter den försvunna flickan blir en kamp mot klockan och snart framstår en resa mot mörkrets hjärta som den enda möjliga vägen till framgång. Jurek Walter måste förmås att prata. Men hur högt kommer priset att bli? Högt, såklart.

Någonstans halvvägs genom boken svänger Kepler – som vanligt – över från psykologisk thriller till mer renodlad action med biljakter, vapen och blod, blod, blod. Ett försök att förklara mord och mördare görs i slutet, men det är anmärkningsvärt tunt. Att lägga upp intrigen är Keplers styrka, att knyta ihop den på ett helt trovärdigt sätt är det inte.

Sandmannen

Lars Kepler

Deckare

Albert Bonniers förlag

Mer läsning

Annons