Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skruvade Fjällgraven håller ihop hela vägen

/

Riksmord, förstärkt medkriminalpsykologen Sebastian Bergman, får ett nytt svårknäckt fall när två kvinnor av en slump hittar en grav med sex kroppar under en vandring i fjällen.

Annons

Det står snabbt klart att de alla har blivit mördade, och att två av kropparna är barn. Samtidigt får en tv-reporter vittring på ett mystisk försvinnande för flera år sedan, då två exilafghaner ska ha gått upp i rök samtidigt som den värsta terroristnojan härjade inom polis och underrättelsetjänst. Kan de ha överlämnats till CIA?

Båda undersökningarna kör fast, men visar sig snart hänga ihop. Spåren pekar plötsligt åt ett oväntat håll. Mitt upp i alltihop kämpar polisutredarna med sina privata problem. En del av problemen kommer att påverka utredningen på ett väldigt konkret sätt.

Fjällgraven är en skruvad historia med välsnickrad intrig, vältecknade karaktärer, och ett tempo som sakta skruvas upp. Både inblickar i byråkrati, teknik och geografi känns väl researchade och genomarbetade. På vägen lyckas Fjällgraven också spegla ett kluvet land där reglerna ser olika ut beroende på varifrån du kommer. Det skulle kunna bli väldigt krystat, men här fungerar det. Och dessutom: det är en skruvad historia som faktiskt håller ihop hela vägen. Årets bästa svenska kriminal-/spänningsroman i konkurrens med Nesser, Kepler och Åsa Larsson.

Fjällgraven

Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt

Norstedts

Mer läsning

Annons