Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seglarhistoria

/
  • Härnösands segelsällskap fyller 150 år, näst äldst i Sverige, och firar bland annat med en jubileumsbok.

Båtliv vid Höga Kusten
150 år med Härnösands segelsällskap
Huvudförfattare och foto/ original Örjan Leek

Annons

Härnösands segelsällskap grundades 1858 och är därmed med 150 år på nacken näst äldst i Sverige. Först bland segelsällskapen var Kungliga svenska segel sällskapet (KSSS) som grundades 1830.

Jubileét firas bland annat med en trevlig jubileumsbok på drygt 150 sidor.

Gammalt och nytt blandas på ett tilltalande sätt och för den seglingsintresserade pryder boken en plats i bokhyllan.

Jubileumsåret firades på många sätt men mest uppmärksammad blev jubileumsdagen, lördagen den 19 juli., när HSS celebrerade de 150 åren med bland annat kappseglingar, båtparad och jubileumsbankett.

Ett intressant avsnitt handlar om härnösandsförfattaren och journalisten Lubbe Nordström. Han var också var en entusiastisk seglare. Han lärde sig att segla tidigt på segeljakten Stella. Lubbe gjorde många turer i eget flytetyg längs norrlandskusten och i synnerhet i den del av vår kust som numera döpts till Höga Kusten. 1910 kom boken ”De tolv söndagarna” som handlar om segelbåtar, söndagsseglare och kappseglingar i Öbacka.

En reportageresa längs norrlandskusten tillsammans med komikern Calle Möller resulterade i böckerna ”Sveriges guldkust” och ”Petter svensk” samt ”Denna flugiga värld”. Lubbe skriver att man enligt en gammal tradition alltid ska lyfta på seglarmössan när Vägnön sydudde passeras.

Att skriva en jubileumsbok utan att nämna fyra generationer Ramström är givetvis otänkbart. Det började med Johan Fredrik född 1827 och i raden därefter följer Herman, Fritz och nu 72- årige Herman. Den främsta meriten är utan tvekan segern i Gotland runt 1957 med ”Ulla”, som byggdes vid Sundins varv i Docksta 1942.

Wahlbergs är en annan seglarfamilj som betytt mycket för HSS. Wahlbergarna har inte bara varit och fortfarande är duktiga tävlingsseglare. De har dessutom konstruerat och byggt båtar och haft tunga poster i sällskapets styrelse. I boken finns en bild på familjen Wahlbergs fantastiska prissamling som minner om många hårda duster inom kappseglingen.

Under senare år blev Gunnar Wahlberg och Christer Westman ett oskiljaktigt par med båtbyggande och goda kappseglingsresultat på meritlistan.

Uno Gradin

Mer läsning

Annons