Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter fotbollens själ

Blomma ut efter kanten
Thomas Karolin
e-bok (www.vulkan.se)

Annons

I fotbollens värld anses det som ett positivt drag att bita ihop och tåla lite smärta, inte klaga när man gör illa sig.

I Thomas Karolins roliga bok ”Blomma ut efter kanten” beskrivs många av dessa fotbollens hårdingar. Stefan Schwartz som fullföljde en match med brutet mellanfotsben. Johan Mjällby som fortsatte karriären fast röntgenbilden av hans knäleder såg ut som månlandskap.

Men smärttålighet har ingen med testosteron att göra. En invandrarkvinna från Kurdistan gick till läkaren och klagade över ont i benet. Hon hade haft besvären i många år men knotat på under sitt huckle. Röntgenbilden visade att skenbenet var helt av efter ett brott för många år sedan. Vadbenet hade växt till tre gånger sin normala storlek för att kompensera bristen på stabilitet från skenbenet. Schwartz smärttröskel blir lite mindre uppseendeväckande i en sån jämförelse.

Karolin skriver dock framför allt om män och kvinnor på fotbollsplaner. Han skriver om kodorden i fotbollens värld, om fiffel och tjuvtricks, om snacket i omklädningsrummen, om ”bonkarserierna” (gärsgårdsserierna), om fanatiska supportrar, domare och så vidare i en skönt osorterad blandning.

Karolin uppfinner bland annat en ny form av bingo. Floskelbingo. Skriv ned meningar som ”måste höja bolltempot”, ”måste spela mycket rakare”, ”Måste vara mer distinkta i boxen”, måste värdera bättre”, ”måste komma upp högre i planen” på en spelruta. När någon av meningarna yttras under den tevesända matchen är det bara att sätta ett kryss i rutan på den formuleringen. Till slut har någon fått floskelbingo.

Karolin försöker hitta fram till fotbollens själ, som den ser ut inte bara på arenor som Anfield Road utan även på Myre IP i Resele eller Jullevallen i Jävrebyn. Själen hittar han väl inte, men det är en rolig och slingrig resa han ger sig ut på. Lars Landström

Mer läsning

Annons