Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea är ett helvete på jorden

/
  • Kim Jong Un håller sitt andra tal som den nye ledaren för Nordkorea vid 66-årsminnet av grundandet av den koreanska barnrättsorganisationen.
  • Korrespondenten Blaine Harden gjorde intervjuer med Shin i Sydkorea och i USA. På den här bilden står Shin och Blaine Harden framför en Louis Vuitton-butik i Seoul.
  • Lärarna vid skolan i läger 14 var uniformerade vakter. Den här vakten slog ihjäl en sexårig klasskamrat till Shin med en pekpinne.  En av Shin Dong-hyuks teckningar från lägret.

Som fyraåring såg han på när hans mor och hans storebror hängdes och var mest lättad över att det inte var han själv som avrättades.

Annons

Shin Dong-hyuks berättelse om sitt liv i fånglägret i Nordkorea hade vi upplevt som överdriven om den hade varit en roman. I hans fall överträffar verkligheten dikten.

Shin är ungefär lika gammal som Kim Jong Un, Kim Jong Ils knubbige son som tog över ledningen av landets efter faderns död 2011.

Han föddes som slav och växte upp innanför ett högspänningsstängsel med taggtråd. Hans av staten föreskrivna framtida karriär bestod av hårt arbete och en förtida död i någon sjukdom orsakad av kronisk undernäring.

Modern talade aldrig med honom om sin historia. Hon och Shins blivande far hade valts ut av vakterna för att gifta sig med varandra i ett belöningsäktenskap. Han hade inga varma känslor för sin mor eller bror eller far.

Efter flykten från Nordkorea skrev han sina memoarer i Sydkorea. Blaine Harden, Nordostasienkorrespondent på Washington Post, lyckades få Shin att gå med på att låta honom skriva hans biografi på engelska och få många fler läsare.

Han såg en enda bok i lägret. En koreansk grammatik i händerna på en lärare i vaktuniform och med revolver i höften, en lärare som en gång slog ihjäl en av Shins klasskamrater i grundskolan med en pekpinne.

Shin föddes och uppfostrades i helvetet. Vi i omvärlden visste inget om hur han och de ungefär 200 000 fångarna i Nordkorea hade det. Han är den veterligen enda fånge som lyckats rymma från ett nordkoreanskt fångläger.

Enligt Sydkoreas underrättelsetjänst och människorättsgrupper finns sex läger i Nordkorea. Det största har en yta som Los Angeles. Två av lägren, nummer 15 och 18, har omskolningsområden där några fångar kan ha turen att få specialundervisning i Kim Jong Ils och Kim Il Sungs läror. Lär de sig tillräckligt mycket utantill kan de bli frisläppta, men de förblir övervakade av säkerhetspolisen under resten av sina liv.

De övriga lägren är "totala kontrollområden" där fångarna kallas "oförbätterliga". De får arbeta sig till döds, om de inte avrättas eller blir ihjälslagna eller lönnmördade av vakterna. Vakterna i lägren har oinskränkt rätt att misshandla och våldta fångarna.

Det totalitära förtrycket har i åratal hållit ett dödssjukt system vid liv. Folket är isolerat, fattig och hungrigt. Utländska journalister släpps sällan in i landet och de som kommer in får bara se det myndigheterna vill att de ska se.

Fallet Shin gav omvärlden en möjlighet att se hur Kimfamiljen försörjde sig på barnslaveri och mord.

Risken är stor att landets ledare av rädsla för krigsförbrytarrättegångar lämnar lägren med marken innan någon får chansen att undersöka dem.

Nu har Kim Jong Un tagit över ledningen av Nordkorea efter sin far och farfar. Han är nog lika hänsynslös men frågan är om han kan skrämma omvärlden med kärnvapen längre. Nordkorea har försökt och misslyckats flera gånger med att skjuta upp en robot.

Flykten från läger 14

Blaine Harden

Norstedts

Mer läsning

Annons