Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mutor och makt i "Solfors"

/

Kommunalrådet Inez Palm försvinner i flera veckor på hösten efter att ha förlorat valet i kommunen Solfors.

Annons

Poliskommissarien Sixten Ritzén får det kinkiga ärendet att hitta henne och förklaringen till varför hon försvunnit.

Torsten Blomquists roman "Lusthuset" berättar om makt, mygel, mutor, förbjuden kärlek och brutala mord i en liten norrländsk kommun som i hög grad liknar Sollefteå.

Torsten Blomquist är gammal journalist. Han började sin bana på Nya Norrland i Sollefteå och var sedan i många år redaktör på Expressen. För några år sedan skaffade han sommarbostad utanför Sollefteå men han står ändå fri från bindningar och lojaliteter.

Det har säkert också stor betydelse för det sätt som Torsten Blomquist skriver. Han skojar och ironiserar friskt med det politiska livet i en liten norrländsk kommun.

Sollefteå har visserligen sedan många år ett kvinnligt kommunalråd i Elisabeth Lassen. Inez Palm är ändå till stora delar en fiktiv person. En sexig och raffigt utmanande kvinna som knappt har någon förebild ens i det rikspolitiska livet.

Dessutom förlorar hon valet och övergår från att vara kommunalråd till att vara kommunalråd i opposition. Det är en fiktion. Det finns ingen kommun i det här länet som har en lika grundmurad politisk majoritet som Sollefteå. Det fiktiva namnet "Solfors" leder tankarna till Kramfors. Men Kramfors har i sällskap med Örnsköldsvik den näst mest grundmurade politiska majoriteten i länet.

Inez Palm har engagerat sig djupt i ett projekt att skapa ett Äventyrsland några kilometer utanför huvudorten. Projektet kommer att kosta 110 miljoner kronor och hon talar ofta om projektet som sitt eget.

Mysteriet med det försvunna kommunalrådet dyker upp till stor glädje för tidningsledningen. Tidningen är resultatet av en sammanslagning mellan Nya Norrland och den moderata konkurrenten Ångermanlands Allehanda. Lokalredaktören Ingvar Skogsberg har börjat granska kommunledningens representationsnotor.

I verkligheten har TÅ också i flera år drivit en undersökande journalistik av den politiska ledningen i Sollefteå. En hel del av Torsten Blomquists inspiration kommer uppenbart från den bevakningen. ÖA-läsaren har inte följt den bevakningen men känner nog igen en hel del om man istället för Sollefteå säger Örnsköldsvik.

"Lusthuset" handlar mer om makten och ärligheten i den politiska toppen än om deckargåtan med kommunalrådets försvinnande. På vägen blir läsaren också ordentligt underhållen.

Lusthuset

Torsten Blomquist

MittMedia Förlag

Mer läsning

Annons