Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matvaror man kan lita på

Äkta vara. Guiden till oförfalskad mat
Mats-Eric Nilsson
Ordfront

Annons

Matskribenten Mats-Eric Nilssons bok "Den hemlige kocken - det okända fusket med maten" fick en enorm uppmärksamhet häromåret. Nilsson berättade vad vi egentligen stoppar i oss när vi tror att vi äter vanlig mat. Matindustrins förmåga till fusk känner inga gränser.

Nu följer han upp sin berättigade succé med den nya boken "Äkta vara", en guide till den riktiga och oförfalskade maten.

Upplägget är mycket bra. Uppslagsord som majs, olivolja, äpplen, chips och allt vad det är följs av en liten ruta för ekologiska alternativ samt författarens eget tips. Ett exempel: Pesto låter som en ganska naturlig produkt, av olivolja, pinjenötter, basilika och parmesanost. Det mesta som säljs färdigt innehåller dock nästan ingenting av detta. Pinjenötterna är billigare nötter, olivoljan är billigare olja och osten är inte parmesan. Men det är hur enkelt som helst att göra sin egen pesto i en mixer, författaren berättar hur under vinjetten "Mitt tips".

Författarens stora uppmaning till konsumenten är: Läs innehållsförpackningen! Läs särskilt det finstilta, ta med läsglasögon till butiken om det behövs. Innehållsdeklarationen är det enda konsumenten har att gå efter.

Glöm också Livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning, den har inget med matens kvalitet att göra och betyder i regel att produkten innehåller f l e r konstgjorda tillsatser.

Mer läsning

Annons