Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästerverket Hemsöborna final på Nationalupplagan

/
  • August Strindberg arbetade med Hemsöborna när han tog fotografiet av sig själv 1886.
  • Nationalupplagan av August Strindbergs Samlade Verk är nu komplett med den 71:e boken, Hemsöborna. Den stora röda boken är Ockulta dagboken som gavs ut i 900 exemplar i somras.

Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk är den största satsningen på en svensk författare. Den första volymen kom 1981 och nu kommer den sista 71:a volymen.

Annons

August Strindbergs mest älskade verk Hemsöborna är avslutningen, 100 år efter August Strindbergs död.

Efter Giftas och Tjänstekvinnans son ansågs August Strindberg i vissa kretsar som en osedlig ungdomens förförare. Han valde romanformen och skärgårdsmotiv för att skriva en populär bok som kunde inbringa förtjänst.

Hemsöborna blev en stor försäljningsframgång och en klassiker redan i August Strindbergs livstid.

Det finns kanske några verk av August Strindberg som är ännu större konstnärliga verk. Pjäserna Fröken Julie, Ett drömspel, Mäster Olof och Dödsdansen.

Men den tragikomiska romanen om änkan på skärgårdsön som anställer och så småningom gifter sig med lille värmländske drängen som kommer som ett yrväder en aprilafton med ett höganäskrus i en svångrum om halsen är August Strindbergs mest älskade verk och kanske även hans främsta verk.

Teveserien Hemsöborna från 1966 med Allan Edwall och Sif Ruud gick i repris i år. Bengt Lagerkvists regi låg mycket nära August Strindbergs text.

Det finns inte många exempel där boken är lika bra som filmen eller filmen är lika bra som boken. Milos Formans film Gökboet och Ken Keseys roman Gökboet är några exempel. Teveserien Hemsöborna och romanen Hemsöborna är ett annat exempel.

August Strindberg hade i brev till sin förläggare Albert Bonnier skrivit att han planerade en roman i skärgårdsmiljö. Strindberg hade åtalats för hädelse av Gud i en novell i "Giftas" och Svenska bokförläggareföreningen hade splittrats när Bonniers gav ut "En tjänstekvinnas son".

Albert Bonnier tvivlade starkt på att det skulle komma någon roman av det slag som August Strindberg skrev om. "Alb B är mig så vidrig som ett slemmigt reptil-djur att jag ej vill ha någon korrespondens med honom om ock köpet kommer till stånd" skrev Strindberg till sin bror Carl Axel som hade fått fullmakt att skriva avtal om romanen.

Men August Strindberg var trots allt inte så arg på Albert Bonnier. Albert Bonnier fick köpa alla rättigheter till Hemsöborna för 2 000 kronor. Hemsöborna gick först ut i en upplaga på 4 000 exemplar och senare i 30 000 exemplar i en lågprisupplaga 1906-11. Albert Bonniers Förlag fick också köpa rättigheterna till August Strindbergs samlade verk strax före August Strindbergs död för 200 000 kronor.

Albert Bonniers Förlag lät stryka några ekivoka formuleringar i romanen. August Strindberg gillade inte "censuren" men tycks egentligen inte ha brytt sig så mycket. Han tillkännagav också en avsikt att skriva en fortsättning. Det blev planering för de första fem kapitlen och en inledande sida. Detta fragment till en fortsättning publiceras nu i nationalutgåvan.

August Strindberg skrev något år senare folklustspelet Hemsöborna som fick nedgörande kritik och har inte spelats sedan de första föreställningarna. Folklustspelet Hemsöborna är en tidig volym i nationalutgåvan.

Ämnet lämnade August Strindberg och han skrev heller aldrig något verk med samma humoristiska men samtidigt tragikomiska anslag som Hemsöborna.

Fotnot: En registervolym i August Strindbergs Samlade Verk kommer nästa år och blir den 72:a volymen. Böckerna har inte getts ut i nummerordning. Den sista 71:a boken är nr 24.

Hemsöborna

August Strindberg

August Strindbergs Samlade verk 24

Norstedts

Mer läsning

Annons