Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet är inte alltid rättvist

Hur följer man upp sju fantasyböcker för barn och ungdomar som har sålt för fantasisummor? J.K. Rowlings nya vuxenroman befinner sig långt ifrån Harry Potter-böckernas magiska värld, i den fiktiva och idylliska byn Pagford i Storbritannien.

Annons

När den lokalpolitiskt engagerade Barry Fairbrother plötsligt och oväntat avlider rörs det om i grytan i den lilla byn. Frågan om ifall den förfallna stadsdelen Fields ska tillhöra Pagford eller grannstaden Yarvil delar byn i två läger. När Barry är borta ur leken ser hans meningsmotståndare sin chans att driva igenom sin vilja, och det uppstår en maktkamp om vem som ska ta över hans tomma stol. Detta får konsekvenser både för familjerna till dem som kandiderar och för dem som bor i den omstridda stadsdelen. Hans bortgång sätter fart på händelseutvecklingen i byn likt dominobrickor som faller, dolda känslor kommer upp till ytan och mörka hemligheter avslöjas.

Historien är berättad ur fler av invånarnas perspektiv, och dessa karaktärer skiljer sig åt i både ålder, social ställning och personlighet. Till en början är det svårt att hålla reda på vilken relation alla har till varandra eftersom alla verkar känna alla på ett mycket småstadsaktigt vis, men efter ett tag börjar man lära känna karaktärerna och sympatisera eller tycka illa om dem utifrån hur de presenteras.

Även om boken snuddar vid en del tunga ämnen är den till större delen lättsam och behaglig och behandlar livets små nyckfullheter.

Men kort ifrån slutet händer någonting: allting verkar falla samman på en gång. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att jag blir förvånad av den mörka vändningen som boken tar, och jag lämnar den med en känsla av att något är oavslutat. Det här är inte en fantasyroman där det goda vinner till slut, snarare en krasst realistiskt bok där livet inte alltid är rättvist. Visst läser jag om byinvånarnas små och stora problem den med stigande intresse, men när jag läst ut den saknar jag fantasyromanens lyckliga och rättvisa slut.

Den tomma stolen

J K Rowling

Översättare: Molle Kanmert Sjölander, Charlotte Hjukström, Gudrun Samuelsson, Ing-Britt Björklund, Helena Hansson, Tove Jansson Borglund.

Wahlström & Widstrand

Mer läsning

Annons