Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp att tolka djurens spår

/

Att kunna tolka spår av däggdjur och fåglar ute i naturen höjer upplevelsen av skogspromenaden åtskilliga snäpp.

Annons

Den som börjar intressera sig för att tolka spår upplever snart att de ger mycket information som den oinvigde lätt missar. Spåren berättar hur djuren lever, vad de äter, hur de sover och hur en del djurarter försöker lura eventuella förföljare. Haren till exempel springer flera gånger fram och tillbaka i sitt eget spår och tar ett par långa hopp åt sidan för att känna sig trygg i sin daglega.

Lättast är det givetvis att tolka spår i nysnö. För den rutinerade spåraren är det som att läsa i en öppen bok. Spåren talar om vilka djur som varit i rörelse och vad de har haft för sig. För den som skaffat sig lite kunskaper går det bra att finna spår även på barmark. Lättast hittar man givetvis spår på mjuka underlag utan växtlighet t.ex. lösa vägkanter eller diken.

Spår handlar om mycket mer än fotavtryck. Spåret berättar till exempel om djurets storlek, kön och hur snabbt det förflyttat sig.

Spillning och revirmarkeringar säger mycket om djuret. Tittar man närmare på spillningen kan man i många fall hitta ledtrådar som visar vad djuret har ätit de senaste dygnen. Tallskott och pelletsliknande spillning under en tall vittnar om att tjädern har använt trädet som vinterfödoplats.

Texterna är logiskt upplagda och indelade i separata, lättöverskådliga avsnitt och ger läsaren en god, samlad kunskap om den enskilda arten. Författaren ger också många bra tips, till exempel hur man kan skilja mellan spår från varg och en större tamhund. Vad som skiljer gran och tallkottar som behandlas av ekorrar, hackspettar, möss och andra djur får läsaren också kunskaper om.

En stor fördel med den här boken är att den inte bara visar bilder på olika spårstämplar, bobyggen, födoval, spillning och mycket annat. I den andra halvan hittar läsaren beskrivningar av hur djuren lever, den miljö de föredrar samt storlek och utbredning som illustreras med tydliga kartor. Bildmaterialet är genomgående utmärkt och det är nöjsamt att bläddra i boken. Den har tåliga pärmar och formatet lämpar sig väl för att ta med den på skogspromenaden. Denna bok är den bästa i ämnet jag sett. Ett köp kan varmt rekommenderas.

En liten nackdel är att det finns med djur och fåglar i boken som man inte hittar i Sverige. Exempel på detta är tvättbjörn, sjusovare, flodiller, sisel, flygekorre alpmurmeldjur och muntjak. Nackdelen består dock endast i ett antal extra sidor som belastar formatet.

Djurens spår

Lars-Henrik Olsen

Norstedts

Uno Gradin

Mer läsning

Annons