Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnämlig guide till svenska kyrkor

/
  • Fiskarkapellet i Barsta har tagits med som ett exempel på de vackra enkla kapell som Gävlefiskarna byggde i fiskelägena längs kusten
  • Ytterlännäs gamla medeltidskyrka är en av de svenska kyrkor som skildras i nya boken Svenska kyrkor.

Svenska kyrkor
En historisk reseguide
Författare:Ann Catherine Bonnier, Göran Hägg och Ingrid Sjöström
Foto: Malin Gezelius
Medströms bokförlag

Annons

Många av oss svenskar passar gärna på att besöka kyrkor vid resor runt om i landet. Trots härjningar av lystna tjuvar står kyrkorna, i vart fall sommartid, oftast öppna och kan besökas även om det inte pågår gudstjänst eller annan verksamhet.

Denna bok är en förnämlig guide för den som vill veta mer om landets kyrkor. Det finns 3.500 församlingskyrkor i vårt avlånga land. Omkring 200 av dessa lyfts fram med utförliga intressanta texter och utmärkta bilder.

Det är enbart kyrkor som tillhör eller har tillhört Svenska kyrkan som beskrivs i boken . Religiösa byggnader som ägs av frikyrkor eller andra samfund och trosinriktningar finns inte med.

Läsaren får följa med på en resa från söder till norr. Alla våra landskap är representerade. Kartor beskriver hur man kommer till de olika kyrkorna och i en faktadel anges vilken församling kyrkan tillhör, öppettider och annan för besökaren värdefull information. Bokverket innehåller också omkring 1.000 bilder, varav de flesta är nytagna.

Författarna har valt exempel från alla tider då kyrkor funnits i Sverige och med så växlande karaktär som möjligt.

Man vill visa vilken mångfald och rikedom som finns att upptäcka.

Kyrkorna är våra äldsta byggnader. Ett antal är 1.000 år gamla eller till och med i några fall ännu äldre.

Kyrkorna är vår kanske främsta kulturskatt. De kan berätta mycket om bygden där de finns och människorna som levt och verkat i trakten under många generationer.

I avsnittet om Ångermanland finns givetvis Härnösands vackra vita domkyrka med. Märkligt nog upplyses läsarna inte om att den gamla kyrkan brändes i samband med ryssarnas härjningar 1721. Endast murarna stod då kvar. En ny kyrka byggdes snabbt och kunde tas i bruk redan 1723. Den nuvarande domkyrkan, som stod klar 1846, tillkom bland annat efter stora insatser av biskop Frans Michael Franzén.

Även Ramsele gamla kyrka och Ytterlännäs gamla kyrka med anor från 1100- talet har fått plats i boken. Fiskarkapellet i Barsta har tagits med som ett exempel på de vackra enkla kapell som Gävlefiskarna byggde i fiskelägena längs kusten. Läsaren får också veta att de målningar med motiv ur bibeln som sedan 1699 pryder väggar och tak har utförts av den lokale målaren Roland Johansson Öberg. Konstnären utförde 20 år senare liknande målningar i Ulvö gamla kapell.

Boken inleds med en historisk översikt från medeltid till nutid. Även presentationerna av de olika landskapen inleds med en allmän beskrivning av historien och kyrkor som finns i området.

Uno Gradin

Mer läsning

Annons