Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett kallt helvete

En eftersökt man
John Le Carré
Albert Bonniers förlag
Spionthriller

Annons

John Le Carré, pseudonym för David Cornwell, skildrade i början av 60-talet det föga ärofyllda spionvärvet i romanen "Spionen som kom in från kylan". Till skillnad från James Bonds glamour har Le Carrés spionskildringar sedan dess snarare betraktats som sprungna ur ett kallt helvete. "En eftersökt man" är inget undantag.

Personerna är bara små brickor i ett större sammanhang. Issa flyr från fängelse i Tjetjenien och är from muslim. I Hamburg försöker Annabel Richter, en ung och idealistisk advokat, rädda honom från utvisning. Nycklarna till Issas frihet finns i bankvalvet hos Tommy Brue, bankiren som mot sin vilja tvättat pengar åt Sovjetiska militärhöjdare. Den stora frågan är om Issas miljonarv ska gå till terrorism eller välgörenhet? När Tommy Brue övertygats om att hjälpa dem är underrättelsetjänsterna från tre länder dem på spåren.

Samtidigt som läsaren omfamnas av mänskligheten hos de personer romanen handlar om, kommer medvetenheten om att just dessa vanliga människor, de små människorna, är dömda på förhand. Medan jättarna i tysk, brittisk och amerikansk underrättelsetjänst i bakgrunden ger en obehagskänsla som stärks ju mer man läser. Något som gestaltas både med stort sinne för att väva samman en intrig och makalös känsla för stilkonst. Men det ödesmättade kalla helvetet gör att det aldrig blir riktigt spännande.

David Rydenfalk

Mer läsning

Annons