Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dikt om mycket mörka händelser

Hon skriver vackert. Men innehållet är deprimerande, Ann Hallström skildrar våld och utsatthet med vackra ordvändningar.

Annons

Bakom orden finns mycket mörka händelser. Mycket mörka. Här antyds våld krig och annan brutalitet i de fina formeringarna även när de skildrar våldtäkter under krig.

Hon beskriver de inkrökta anonyma uniformerna som utför de hänsynslösa övergreppen som hon beskriver kort men med stor tydlighet. Det handlar om en värld härjad av brott och förnekelse och främlingskap som förs vidare genom tid och rum. En värld där människor plågas även om det aldrig blir tydligt vilka förövarna är. En värld där krigsbrott existerar. Jag läser det som att förövarna är män och många av offren är kvinnor.

Men i det mörka finns som alltid även ljuset. Det finns både en dröm och ett hopp om en förändring. Samtidigt finns ett paradoxalt hopp även Ann Hallström ser jordklotet och oss människor som fast på en tickande bomb.

Förkolnade ögon

kranium

härjade ben

benskärva

näktergalna

blodblomster

fåglalåt

Ann Hallström debuterade med lyriksamlingen Det är en frånvaro av steg som knastrar. Ann Hallström fick Mare Kandrepriset 2010. Hon har varit redaktör för Lyrikvännen. Hon är numera verksam som översättare.

Dessa 116 sidor är lätta att läsa men ibland svåra att ta till sig där i skymningslandet mellan hopp och förtvivlan.

bror mor dotter rekviem

Ann Hallström

Lyrik

Wahlström & Widstrand

Mer läsning

Annons