Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångesten strömmar ur sidorna i Saeterbakkens sista

/

Tandläkaren Karl Meyer lämnar sin fru för en yngre kvinna, men ångrar sig. Kort efter ett tafatt försök till återförening med familjen tar den tonårige sonen sitt liv och Meyer faller rakt ner i avgrunden.

Annons

Han är frisk, stabil, kan reflektera över sin situation, har en stabil ekonomi och mycket av allt det där som vi inbillar oss ska vaccinera oss mot olycka, men när katastrofen drabbar finns ingen räddning. I sin desperation ger han sig ut på en surrealistisk resa genom Europa. Målet är ett mytiskt hus i Slovakien där den som vågar sig in ska möta sin största skräck.

Saeterbakken krånglar inte till det utan låter sakligt sin huvudperson berätta. Det sker med stor precision och känsla inte minst för dialog. Det finns partier som är om inte glada så åtminstone vackert vemodiga, men framförallt finns här också långa partier där ångesten nästan strömmar ut ur sidorna. Det är en bok som krymper under skinnet.

Genom natten blev norske Stig Saeterbakkens sista roman. I januari i år begick han självmord efter en lång tids depression.

Genom natten

Stig Saeterbakken

Vertigo Förlag

Mer läsning

Annons