Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre tiders tro på häxor

Ebbe Schön
Häxkonster och kärleksknep
Carlssons

Annons

Ebbe Schön är – tillsammans med Bengt af Klintberg – vår främste kännare av äldre tiders folkliv och vidskepelser. I denna fullmatade – och förträffligt illustrerade – volym öser han verkligen ur den djupa fond av vetande han samlat som chef för Nordiska Museets folkminnesarkiv. Schön tar upp en rad företeelser som är belagda genom uppteckningar i våra olika landskap. Det kan exempelvis gälla hur man skulle locka till sig en persons kärlek. I Ångermanland gick en metod ut på att bjuda den åtrådda att äta ett grodhjärta – för säkerhets skull dock serverat i finfördelad form…

I våra trakter trodde förresten många redan på 1600-talet på ”bjäran” eller trollharen, oftast i form av ett grått garnnystan. Detta ansågs trollkunniga kvinnor använda när de ville stjäla mjölk från böndernas kor. Vid bjärans tillkomst skulle följande magiska ordformel uttalas: ”Jag skapar kroppen och Fan gifwer dig siälen”. Boken.överflödar av sådana citat.

För oss allra mest intressant är ändå de inledande långa kapitlen – de upptar drygt halva boken – om äldre tiders tro på häxor och färder till Blåkulla. Detta ledde som bekant till en fruktansvärd kulmen 1675 då ett antal människor – främst kvinnor – dömdes till döden i Torsåker. Deras kroppar brändes på bål på det närbelägna Häxberget. Där finns ju numera en minnessten med Jan Stattins pregnanta text. Så fasansfulla excesser är vi numera förskonade ifrån i vårt land men Schön påpekar att det finns obehagliga paralleller mellan dem och dagens mobbning i skolor och på arbetsplatser. In summa: En på många sätt viktig bok. Inte minst därför att den belyser hur vanföreställningar och masspsykos i kombination kan leda till hemska resultat.

En avslutande suck måste jag dock tillfoga. Var det nödvändigt att ge omslagets baksida en så mörkröd färg att texten blir näst intill omöjlig att läsa?

Bo G Hall

Mer läsning

Annons