Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böcker att få och att få ge bort

Annons
Böcker att få och att få ge bort

Torbjörn Flygt

Underdog

Norstedts

Årets Augustpristagare Torbjörn Flygt är en alldeles utomordentlig företrädare för den svenska samtidsromanen? Underdog skildrar ett folkhem i sönderfall under 70- och 80-talets Malmö. Det är en mustig berättelse och en bok man läser med igenkännadets glädje.

På sjuttiotalet var dubbeljappen stor nog att bjuda på. Man skulle inte tro att man var något och Hasse Ericsson, Transports ordförande, fick sparken efter att ha semestrat på Kanarieöarna. Och jobben räckte till alla.

Mikael Niemi, förra årets Augustpristagare, fick ett välförtjänt genombrott i och med den vinnande romanen Populärmusik från Vittula" I den skildras författarens uppväxt i det mansdominerade Pajala under 50- och 60-tal med både humor och värme.

Det är lätt att dra paralleller till årets pristagare. Torbjörn Flygt äger samma förmåga att berätta en historia, att fånga detaljer och sekvenser ur tillvaron.

Underdog har alla förutsättningar att bli en av julens storsäljare.

Ulf WestmanBremer - en biografi

Carina Burman

Bonniers

Carina Burmans bok - Bremer - en biografi" - om vår vid sidan av Selma Lagerlöf och Heliga Birgitta internationellt mest kända författarinna är ett veritabelt storverk. Bremer framträder här som en människa av kött och blod och inte bara den symbol för framåtsyftande tänkande om jämställdhet mellan könen som hon annars ofta reducerats till. Bremer var nämligen så mycket mer - hon skrev den första moderna svenska romanen och t.ex. hennes reseskildringar från Europa och Nordamerika är ännu mycket läsvärda. Fredrikas lyckosamma kamp för att skaffa sig en egen roll och plats i det dåtida så mansdominerade samhället beskrivs inträngande och begåvat. Carina Burman är ju en av våra främsta kännare av svensk skönlitteratur från dessa tidevarv. ündå blir boken aldrig tung och - i negativ mening - akademisk. Burmans självklara handlag med språket gör den i stället till en oavbruten läsupplevelse. Och då omfattar verket ändå mer än 500 sidor - notapparaten oräknad.Bo G Hall

Noveller

Rebecka och tigern

Bengt af Klintberg

Atlantis

Bengt af Klintberg kan vi fortlöpande höra i radions "Folkminnen" - så populärt att en folkstorm nyligen utbröt när klåfingriga planerare kraftigt ville försämra dess sändningstid. Hans Rebecka och tigernbär undertiteln "Berättelser från 1900-talets mitt". Främst känd som specialist på moderna vandringssägner men även som poet har han nu valt att i elva noveller skildra sin uppväxt i gränsområdet mellan stermalm och Norrmalm i Stockholm. Även familjens sommarmiljö vid sjön Uttran får utrymme i denna annars alldeles för tunna volym.

I spänstiga texter - smått impressionistiska men likväl jordnära, hur det nu gått till - speglar Klintberg sina tidiga levnadsår fram till den begynnande tonårstiden.

Inte minst för oss Klintbergs jämnåriga är boken en högst förtjusande läsning.

Bo G Hall

Kulturhistoria

Gåtfulla platser i Sverige

Stig Linell

Prisma/STF

Är man road av historia är det lätt att fascineras av journalisten Stig Linnells Gåtfulla platser i Sverig". Den innehåller i lättsam, kåserande form väsentliga grundfakta om ett antal ställen i vårt land som spelat en viktig roll i det svenska rikets tidiga historia. Linnell tar läsarna med till en rad sådana platser och serverar forskningens senaste rön om vad som är sanning och vad som är saga i de gamla traditionerna. Ofta blir slutbeskedet ett konstaterande att man egentligen inte så säkert kan veta hur det faktiskt förhåller sig. Men på vägen dit har det bjudits på mycken kunskap och lärdom. Det kan gälla så vitt skilda platser som Ales Stenar i Kåseberga, Uppsala gamla högar, holmarna där Engelbrekt mördades, Mora sten där de medeltida kungarna valdes eller den sägenomspunna ön Blå Jungfrun i norra Kalmarsund. I en tid av nyvaknat intresse för Sveriges äldsta historia är Linnells bok mer än välkommen.

Bo G HallRoman

Per Olof Enquist

Lewis resa

Norstedts

Med trovärdig fiktion skuggar P O Enquist pingströrelsens två stora namn, Lewi Pethrus och Sven Lidman, i sin Augustnominerade roman Lewis resa.

Här tecknas bilden av en stor svensk folkrörelseledare, Lewi Pethrus. Ja, det är som en folkrörelse P O Enquist ser den tidiga pingströrelsen. Enquist är helt självständig och oberoende när han skriver. Och som han skriver. Även om man är helt ointresserad av ämnet dras man från första sidan obevekligt in i romanen.

Lars LandströmNoveller

Jerker Virdborg

Landhöjning två centimeter per natt

Norstedts

Capris: 256 kronorKöp en novellsamling i år. Den spänstiga, spännande svenska skönlitteraturen skrivs ofta i novellens form. Joakim Forsbergs Den ni söker är inte här (Bonniers) och Inger Edelfeldts Riktig kärlek (Norstedts) är exempel på imponerande novellkonst med mer eller mindre starka effekter. Mats Kempes Saknar dig sällan så mycket som nu (Norstedts) har inte effekterna men vibrerar av gripande mänsklig obekvämlighet.

Jerker Virdborg är någonting för sig. Han behöver inga starka effekter i sin Landhöjning två centimeter per natt. En novellsamling som känns rent nyskapande i en stil som är svår att beskriva men som är märkligt suggestiv och fascinerande.

Lars LandströmStephen King

Att skriva: en hantverkares memoarer

Bra böcker

Stephen King delar generöst med sig av sitt hantverkskunnande. Han visste tidigt att det var författare han skulle bli och eftersom han alltid varit en fruktansvärt mörkrädd människa visste han samtidigt att skräcken var det som intresserade honom allra mest. - Att skriva om skräck är ett sätt att finna själslig hälsa, säger Stephen King, som såg sin första skräckfilm 1957. Anfall från rymden hette den.

Karin WesterlundDeckare

Stjärnfall

David Lagerkranz

Piratförlaget

Blodörn

Anita Ahrens

Prisma

Med Stjärnfall av David Lagerkranz håller ni plånboken på rätt ställe efter genomläsning. Här kommer deckarförfattarnas egen Sverker från Plus och talar om hur ni blir ständigt blåsta på era surt förvärvade slantar. En analytiker mördas och är det ryska maffian eller finansmaffian som ligger bakom. Har hon förfalskat rapporter för att köra upp kursen eller gått ut med insiderinformation. Rätt tajmad bok om man tänker på Nordbankens misslyckade optionsaffärer på 200 miljoner kr där en kvinnlig mäklare får bära hundhuvudet. Var är då rätt ställe för pengarna? I madrassen förstås.

I Blodörn av Anita Ahrens är nazistmord och öststatsprostitution på skåneslätten temat. Hjältinnan snavar omkring och gör allt fel på sänt avigt sätt att det blir rätt. Det slutar med ett "chickenrace" som är en av årets bästa bokavslut.

Lars-Åke FrykholmDeckare

Lee Childs

Gisslan

B Wahlström

Ed McBain

Sista dansen

Norstedts

Sabine Deitmar

Dominanta damer

Forum

Hårdast bland de hårda, tuffast bland de tuffa är Lee Childs Gisslan. Högerextremister i USA har kidnappat dottern till hög militär i generalstaben och utövar utpressning med hjälp av missiler. Tyvärr så råkar de av en tillfällighet samtidigt få med sig Jake Reacher och då bryter helvetet löst för terroristerna. Tillfälligheterna är lite för stora och många men spänningsmomentet låter dig glömma det.

McBain är fortfarande "still going strong" och Sista dansen är hans femtionde bok om 87:e. Steve Carella och Meyer Meyer undersöker mordet på en pensionär. Spåren leder genom neonljusens olagliga och lagliga glädjekvarter. Glädjeflickor, musicalflickor och stora pengar blandas i denna McBain-cocktail. Stilsäker dialog och en bra intrig i händerna på en mästare. Det är aldrig fel att läsa McBain.

Deckare från Tyskland är ovanliga men Sabine Deitmars serie om kriminalkommissarie Beate Stein är mycket bra varuprov. Dominanta damer är en roman om sado/machistiska prostitution och dubbelmoral. En man hittas mördad på typiskt sado/macho sätt och vi får en lysande befattningsbeskrivning för yrket som hora i Tyskland. Lars-Åke FrykholmNoveller

Alejandra Leiva Wenger

Till vår ära

Capris: 172 kronor

Roman

Johanna Nilsson

Rebell med frusna fötter

Wahlström & Widstrand

Capris: 294 kronor

Böcker och jul är som ler och långhalm; ingenting klår den stillhet i läsandet, som föds när juldagens skymning faller över boksidorna.Så varför inte kura skymning tillsammans med den unga debutanten Alejandro Leiva Wengers stilettvassa novellsamling Till vår ära, en samling virtuost skrivna noveller om att bli vuxen, om att ömsa hud? Ett liknande perspektiv tecknas också i Johanna Nilssons roman Rebell med frusna fötter, en bok som dessutom försöker glutta bakom den västerländska kapitalismens tomtemask.

Jan Wolf-WatzDeckare

Stilla flyter ån

Emma Wall

Alfabeta

Stilla flyter ån av Emma Wall är ett rasande angrepp på manssamhällets av förbittrade kvinnor. Sadistiska sexköp, manliga prästpedofiler, mansgrisiga kommunalpolitiker, pojkvänner som fladdrar likt humlor från blomma till blomma, Gråhåriga professorers utnyttjande av "lammkött". Finns knappast någon trevlig mansroll här. En brabok med angeläget budskap och Sundsvallsmiljön är trovärdig.

Lars-Åke FrykholmHistoria

Thomas Calhill

Historien om Jesus

Mannen som förändrade världen

Forum

En annorlunda och lärorik bok om kristendomens uppkomst. Calhill ger oss en bild av Jesus främst ur den mänskliga aspekten och redogör för hur han framställs i evangelierna och hos Paulus. Vi får också en inblick i den historiska miljö som Jesus verkade i. Calhill har ofta bestämda åsikter om hur det förhöll sig. En kontroversiell sådan är Paulus kvinnosyn. Han anser att Paulus aldrig skrivit att kvinnan ska tiga i församlingen. Tvärtom: "Paulus är i själva verket Nya testamentets meste demokrat." En underhållande läsning både för troende och icke-troende.

Leif Åhman

Biografi

Gunnel Ahlin

Lars Ahlin växer upp

Bonniers

Capris: 332 kronor.Gunnel Ahlin berättar om sin mans, författaren Lars Ahlins uppväxt och det är så gripande att man nästan rörs till tårar. Lars Ahlin hade en mycket svår uppväxt i Sundsvall, upplevde många känslomässiga trauman och levde länge under mycket knappa förhållanden.

Man behöver inte ha läst Lars Ahlins egna böcker för att ryckas med av den här sanna berättelsen om hur Lars Ahlin mot alla odds nådde fram till sitt författarskapet.

Lars LandströmBiografi

Suetonius

Kejsarbiografier

Wahlström & Widstrand

Capris: 345 kronor

Det låter mossigt att rekommendera en bok som skrevs för nästan tvåtusen år sedan men Suetonius Kejsarbiografier, i nyöversättning till svenska, är den mest underhållande bok jag läst i år. Levnadsteckningar över Julius Caesar, Augustus och de tio därpå följande kejsarna. Suetonius skrev rakt på som en tidig kvällstidningsjournalist om kejsarna och deras vilda leverne. Stalin och Saddam Hussein var nästan tama i jämförelse med Nero, världshistoriens värsting. Boken var den direkta inspirationskällan till romanen och teveserien Jag Cladius.

Lars LandströmRoman

Marsipansoldaten

Ulla-Lena Lundberg

Bonniers

Capris: 282 kronor

Finländska soldater som i stort sett bara kan prata svenska. Det kan i vart fall inte prata sitt modersmål, utan det är svenska som gäller - såväl i fält som under skolgången.

Många har inte tänkt på det, men faktum är att finnarna under andra världskriget hade förband där man enbart talade svenska. Och lite snett tittade väl de "riktiga" finnarna på detta.

Här, i Ulla-Lena Lundbergs alldeles strålande bok, får vi följa bröderna Göran och Frej - i vardagligt tal kallade finlandssvenskar. Det börjar under vinterkriget när ryssarna anfaller. Skolgången blir tillfälligt avbruten därför att ryssarna bombat Helsingfors - och det gjorde ju ingenting - att få lämna skolan alltså.

Den här boken om kriget liknar i stort sett inte det vanliga utbudet. Den grå vardagen, spänningen, oron, skildras med ett underbart språk. Längtan till sommarvistet på närliggande Åland känns äkta, varvat med otäcka "bilder" från fronten. Ulla-Lena Lundbergs bildspråk är fenomenalt. Och kanske är det så, att man som svensk känner extra mycket för den här boken. Den handlar ju om "svenskar" i den mörkaste av tider.

En av årets stora läsupplevelser.

Egon SundlöfHögtidsnoveller från Sveriges Radio P1/ i urval av Gun Ekroth

En bok för alla

Lagom till jul har En bok för alla kommit ut med sin antologi Högtidsnoveller, läckert inslagna med röd rosett. Hans Gunnarsson som utsetts till årets novellpristagare av Ludvig Nordströms sällskapet finns med. I den är det ett ungt par som har bestämt sig för att göra en symbolisk handling av sin uppslagna förlovning, att samtidigt kasta sina ringar i något som skulle kunna påminna om Grand Canyon fast i Sverige. I regndiset på en konstutställning utomhus letar de efter den rätta platsen men hittar bara en egendomligt luden svans intryckt i avgasröret.

Karin Westerlund

Mer läsning

Annons