Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blicken på forntida stränder

/
  • Vitaliebröderna hade borgar i både Styresholm och Vreghdenborg. Delar till en bilda, en katapult.
  • S:t Olof övervakar utställningen Forntida stränder på Murberget. Den stora S:t Olof kommer från Ulfsby kyrka i Satakunta. Den lilla S:t Olof kommer från Multrå kyrka.

Forntida stränder är det första exemplet på hur kulturen bygger broar mellan mittnordiska Sverige och mittnordiska Finland.

Annons

Utställningen presenterar förhistoriska och historiska platser och fynd i Satakunta och Västernorrland. Murberget och det finska museet Satakunta i Björneborg har tillsammans skapat utställningen som efter att ha visats i Björneborg och Helsingfors nu kommit till Härnösand och Murberget.

– Det har varit tydligt att vi har så mycket gemensamt, säger antikvarie Margareta Bergvall som varit med och jobbat med sina kollegor i Björneborg.

Härnösand och Björneborg har likartade och parallella historier på ömse sidor av Bottenhavet. Johan III grundade Björneborg 1558 vid Kumo älvs mynning och Härnösand år 1585 vid Ångermanälvens utlopp (Johan var kung när han grundade Härnösand och hertig och storfurste av Finland när han grundade Björneborg).

De nygrundade städerna Björneborg och Härnösand blev statliga verktyg för maktutövning, skatteindrivning och tullavgifter. Här koncentrerades utskeppning, handel och hantverk och därmed kontrollen över varuflöden och varuproduktion.

Björneborg och Härnösand hade skeppsvarv, ödelades av ryssarna och var centrum för sågverksindustrin och Härnösand är residensstad i Västernorrland och Björneborg är huvudort i landskapet Satakunta.

Båda länen har också en viktig historia som började redan på stenåldern. En av Finlands viktigaste stenåldesboplatser finns i Nakkila kommun i Satakunta. En av Nordeuropas största hällristningsplatser finns i Nämforsen. Hällristningarna i Alta i Norge är Nordeuropas största hällristningsplats och Nämforsen och Tanumshede i Bohuslän är nästan lika stora.

Älgen var en grundbult för hela det samhälle som bredde ut sig innanför den Norrländska kusten. Rödskifferdolkar med älghuvudskulpturer. Älgfigurer målades med rödockra på klippväggar och stenblock. Några av de hundratals slipade stenföremål, yxor och mejslar inte minst, som hittats vid en av Finlands viktigaste stenåldersboplatser visas i utställningen Forntida stränder.

Utställningens arkitekt Marjaana Kinnemää har utformat en utställning som ger besökarna många aha-upplevelser. Utställningen kommer också att visas under nästan hela nästa år.

Konstnären Björnola Lind har också haft stor betydelse för hur utställningen ser ut med sina fotografiska bilder. Man känner nästan hur luften kändes just då när man ser hans fotografi från stenåldersområdet Bastuloken i Ramsele. Hans fotografi av den välbevarade och spektakulära fornborgen på Borgberget i Bollstabruk har en närmast målerisk kvalitet.

Ett 20-tal svenska och finska arkeologer och konservatorer har jobbat med utställningen Forntida stränder. I Helsingfors sågs den av uppåt 100 europeiska arkeologer. Möjligen blir det ytterligare någon visning i Sverige efter Murberget.

Till invigningen kommer flera personer från Satakunta Museum, bland annat museichefen Juhani Ruohonen. Utställningen invigdes i Björneborg 2011 av Murbergets dåvarande chef Bengt Edgren och Satakunta Museums Juhani Ruohonen.

UTSTÄLLNING

Forntida stränder

Murberget, utställningen invigs i dag av biskop Tuulikki Koivunen Bylund och landstingspolitiker Sverker Ågren. Ulrika Bodén sjunger medeltida olofssånger och Björnola Lind framför ljud

Mer läsning

Annons